10.10.2019

Увага! З 1 жовтня платимо ЄСВ на нові рахунки

З 01.10.2019 р. починають діяти нові небюджетні рахунки (3719) для сплати ЄСВ і фінансових санкцій.

Пов’язано це:

1) з початком роботи нового органу — Державної податкової служби України (ДПСУ) замість Фіскальної служби;

2) з переходом на номери банківських рахунків, сформовані за стандартом IBAN.

У зв’язку з цим 30.09.2019 р. старі рахунки (відкриті ще ДФС) були заблоковані і 01.10.2019 р. закриті. Якщо ви перерахували кошти на такі рахунки, їх повернуть як нез’ясовані надходження.

Дізнатися про нові рахунки для сплати ЄСВ можна:

• або на офіційному сайті ДПСУ (tax.gov.ua) у розділі «Довідники, реєстри, переліки» → «Реєстри» → «Реєстр рахунків для сплати єдиного внеску (з 01.10.2019)»;

• або звернувшись до органів ДПСУ за місцем обліку.

Будьте уважними! Нові рахунки територіальних органів ДПСУ для сплати ЄСВ — це рахунки, спочатку відкриті відповідно до стандартів IBAN. Тому для них немає перехідного періоду.

Отже, у платіжних документах на сплату ЄСВ номер рахунку одержувача слід зазначати у вигляді 29 буквено-цифрових символів (за стандартом IBAN), а в реквізитах одержувача наводити назву і код ЄДРПОУ новоствореного органу ДПС.

Для бюджетних рахунків з метою сплати податків і зборів продовжує діяти перехідний період (нещодавно він був подовжений до 12.01.2020 р.). Тому в платіжних документах на сплату ПДФО і ВЗ у жовтні 2019 року поки можна зазначати старі реквізити.

ЄСВ і ПДФО: єдина звітність

Це відбулося. Президент підписав два нормативних документи, завдяки якими буде введена нова об’єднана звітність з ЄСВ і ПДФО:

Закон України від 19.09.2019 р. № 115-IX внесе зміни до Закону про ЄСВ;

Закон України від 19.09.2019 р. № 116-IX підкоригує ПКУ.

Що ж на нас чекає?

1. Об’єднану звітність з ПДФО і ЄСВ прирівняють до податкової звітності. Відповідно за порушення порядку її заповнення та подання платникам загрожуватиме штраф згідно зі ст. 119 ПКУ.

А штрафи, передбачені п. 7 ч. 11 ст. 25 Закону про ЄСВ за неподання, несвоєчасне подання, подання не за встановленою формою Звіту з ЄСВ, втратять чинність.

2. Платники податків подаватимуть об’єднану звітність з ПДФО і ЄСВ щоквартально з розбиттям відомостей про суми виплачених доходів за місяцями. Причому до контролюючого органу за місцем свого розташування (для податкових агентів і відокремлених підрозділів юросіб, уповноважених на нарахування, утримання і сплату ПДФО).

А ось у відокремлених підрозділів, не уповноважених нараховувати, утримувати і сплачувати (перераховувати) ПДФО до бюджету, такого права не буде. Звітувати за них (як завжди) буде юрособа в контролюючий орган за основним місцем обліку.

При цьому направляти копію такого документа в податкову за місцезнаходженням відокремленого підрозділу вже не доведеться.

3. Форму об’єднаної звітності ще повинен затвердити Мінфін за погодженням з Пенсійним фондом і фондами загальнообов’язкового державного соціального страхування.

Закони, що коментуються, набудуть чинності з 01.01.2021 р.