10.10.2019

Премії держслужбовців: як «обійти» обмеження

Складових зарплати держслужбовців багато — це оклад, а також різні види доплат, надбавок і премій. Премії — особливий елемент зарплати.

Умови і порядок преміювання, розміри премій віддані на відкуп роботодавцеві. Але чинним законодавством установлені певні обмеження з виплати премій держслужбовцям. Як дотриматися цих обмежень, роз’яснило Мінсоцполітики в листі від 12.08.2019 р. № 14792/0/2-19/52, що коментується (див. «Про формування та використання фонду преміювання державного органу»).

Фонд преміювання. У держоргані працюють не лише держслужбовці. Фонд оплати праці (далі — ФОП), у тому числі й фонд преміювання, затверджують один для всіх працівників держоргану: як держслужбовців, так і тих, хто до них не належить (працівники, що виконують функції з обслуговування, робітники, що обслуговують держоргани). На це звертає увагу Мінсоцполітики в листі, що коментується.

Формуючи фонд преміювання, врахуйте обмеження, встановлені для держслужбовців ст. 52 Закону № 889* і п. 7 Типового положення про преміювання**. А саме преміювання держслужбовців установлюється в розмірі 20 % загального фонду посадових окладів і економії фонду оплати праці. А ось обмежень щодо формування фонду преміювання для інших працівників (не держслужбовців) не передбачено.

* Закон України «Про державну службу» від 10.12.2015 р. № 889-VIII.

** Типове положення про преміювання державних службовців органів державної влади, інших державних органів, їх, апаратів (секретаріатів), затверджене наказом Мінсоцполітики від 13.06.2016 р. № 646.

Таким чином, формуючи фонд преміювання в цілому по держоргану, в ньому передбачають кошти на виплату премій:

• для держслужбовців — у розмірі 20 % загального фонду їх посадових окладів за рік;

• для інших працівників — без урахування обмежень, установлених для держслужбовців (див. рисунок).

Формування фонду преміювання держоргану

Виплата премій. Для працівників — не держслужбовців обмежень з виплати премій не передбачено.

З держслужбовцями інакше. Передусім, ч. 3 ст. 50 Закону № 889 і п. 6 Типового положення для них установлені такі види премій:

• за результатами щорічного оцінювання службової діяльності;

• місячна або квартальна згідно з особистим вкладом у загальний результат роботи держоргану.

При цьому для місячних/квартальних премій установлено обмеження — загальний розмір за рік не може перевищувати 30 % фонду посадового окладу держслужбовця за рік. А ось для премій за результатами щорічного оцінювання такого обмеження немає.

Водночас премії, у тому числі за результатами щорічного оцінювання службової діяльності, держслужбовцям виплачують у межах фонду преміювання, який, у свою чергу, обмежується межею в 20 % загального фонду посадових окладів за рік.

Виходить нестикування. З фонду преміювання з 20-відсотковим обмеженням, в якому «сидять» кошти і на місячні/квартальні премії, і на премії за результатами щорічного оцінювання, не вийде виплатити щомісячні/щоквартальні премії в максимальному 30- відсотковому розмірі від окладу.

Так, коли можна місячні/квартальні премії виплатити по максимуму? Мінсоцполітики в листі, що коментується, стверджує:

ВАЖЛИВО!

виплатити премії держслужбовцям у розмірі, що перевищує 20 %, можна за наявності економії фонду оплати праці.

Наостанок зауважимо. З 25.09.2019 р. набув чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо перезавантаження влади» від 19.09.2019 р. № 117-IX, який порушує питання оплати праці держслужбовців. Але преміальні обмеження поки залишилися без змін.