10.10.2019

Не відобразили звільнення у таблиці 5 ЄСВ-звіту

У Звіті з ЄСВ за серпень 2019 року підприємство в таблиці 5 не зазначило відомості про припинення трудових відносин з працівником. Дані в таблиці 6 ЄСВ-звіту за заробітною платою, нарахованою по дату звільнення, відображені правильно. Як виправити помилку? Чи буде штраф?

Оскільки помилка, описана в запитанні, належить до «несумових» і виявлена після закінчення граничного строку подання ЄСВ-звіту, порядок її виправлення буде такий.

Для цього формуємо «доповнюючий» Звіт за той період, який виправляємо (у цьому випадку — серпень 2019 року). Такий Звіт повинен містити титульний аркуш (перелік таблиць ЄСВ-звіту) з типом «додаткова» і таблицю 5 також з типом «додаткова», в якій треба заповнити дані за звільненим працівником. Це випливає з п. 4 розд. V Порядку № 435.

Зверніть увагу: якби підприємство виявило зазначену помилку до закінчення граничного строку подання ЄСВ-звіту за серпень 2019 року, то йому достатньо було б повторно сформувати та подати цей Звіт з правильними показниками. Чинним вважатиметься останній електронний або паперовий звіт, поданий вами (п. 1 розд. V Порядку № 435). Причому у такому разі заново формувати та подавати необхідно увесь ЄСВ-звіт з усіма таблицями з типом «початкова», а не тільки ті таблиці, в яких були виявлені помилки.

Тепер про відповідальність.

Якщо ви самостійно виправляєте «несумову» помилку, то штрафи ані підприємству, ані посадовим особам не загрожують. На це звертали увагу податківці (див. роз’яснення в підкатегорії 301.09 ЗІР).

Пропонуємо розглянути порядок заповнення таблиці 5 з типом «додаткова» на умовному прикладі.

Приклад. Сокіл Ігор Олексійович звільнений за власним бажанням (основне місце роботи) з посади сторожа (код КП 9152, код ЗКППТР 18883) 30 серпня, наказ від 23.08.2019 р. №162 -ос.

Приклад заповнення таблиці 5 Звіту з ЄСВ за серпень 2019 року з типом «додаткова» покажемо на рисунку нижче.

Фрагмент «доповнюючої» таблиці 5 ЄСВ-звіту за серпень 2019 року