26.09.2019

Помилка в ІПН працівниці: виправляємо таблицю 6 ЄСВ-звіту

Бухгалтер підприємства припустився помилки при заповненні таблиці 6 ЄСВ-звіту за липень 2019 року, неправильно зазначив ідентифікаційний номер працівниці. Як виправити помилку?

Спочатку нагадаємо, що помилка в ідентифікаційному номері працівника належить до «несумових» помилок. Це помилки, які не зачіпають дані про суму нарахованого доходу і суму нарахованого ЄСВ.

Особливість «несумових» помилок полягає в тому, що їх можна виправити за допомогою ЄСВ-звіту з типом форми «скасовуюча» за той звітний період, в якому припустилися помилки.

При виправленні такої помилки слід керуватися п. 2 розд. V Порядку № 435. Причому граничні строки для самостійного виправлення «несумової» помилки Порядком № 435 не встановлені. Це можна зробити у будь-якому звітному періоді після її виявлення.

Отже, виправляючий ЄСВ-звіт повинен містити:

• титульний аркуш (перелік таблиць ЄСВ-звіту) за формою «скасовуюча» (один для двох таблиць 6, що подаються);

• таблицю 6 з типом «скасовуюча» з помилковими даними на одну або декількох застрахованих осіб. Майте на увазі: в рядку дублюються усі інші дані, які були зазначені правильно і виправленню не підлягають;

• таблицю 6 з типом «початкова» з правильними даними на одну або декількох застрахованих осіб. Причому заповнюйте їх так, щоб суми, зазначені в реквізитах 17 — 21, відповідали сумам, наведеним у таблиці 6 з типом «скасовуюча».

Зверніть увагу: «скасовуючий» тип таблиці 6 ЄСВ-звіту не може застосовуватися без одночасного подання таблиці 6 з типом «початкова». При поданні Звіту за формою «скасовуюча» таблиця 1 ЄСВ-звіту не формується.

Тепер розглянемо порядок заповнення ЄСВ-звіту з типом форми «скасовуюча» на умовному прикладі.

Приклад. При заповненні ЄСВ-звіту за липень 2019 року в таблиці 6 припустилися помилки — неправильно вказаний ідентифікаційний номер працівниці Сокіл Ольги Петрівни (2541175611 замість 2541175614). Помилка була виявлена у вересні 2019 року.

Для наочності на рис. 1 наведемо приклад заповненого титульного аркуша виправляючого ЄСВ-звіту, а на рис. 2 і 3 представимо фрагменти двох таблиць 6 ЄСВ звіту за липень 2019 року з типами форми «скасовуюча» і «початкова».

Рис. 1. Фрагмент титульного аркуша ЄСВ-звіту з типом форми «скасовуюча»

Рис. 2. Фрагмент таблиць 6 ЄСВ-звіту з типом форми «скасовуюча»

Рис. 3. Фрагмент таблиць 6 ЄСВ-звіту з типом форми «початкова»