№18

Оплата праці, вересень, 2019/№ 18 Інші номери журналу ›
  • Виплачуємо зарплату «до копійки» без дрібних монет Своєчасна та в повному обсязі виплата заробітної плати — святий обов’язок кожного роботодавця. Тому всі бухгалтери вже давно звикли виплачувати зарплату, як то кажуть, «до копійки» — щоб жодних зарплатних боргів не було. Але з 1 жовтня 2019 року Нацбанк вилучає з готівкового обігу монети дрібних номіналів. Тож як тепер виплачувати зарплату «у повному обсязі»? Оскільки офіційних рекомендацій з цього приводу поки немає, ми пропонуємо вам скористатись нашими підказками.
  • Мінзарплата і прожитковий мінімум: зазирнемо в майбутнє У цьому нам допоможе лист Мінфіну від 5 вересня 2019 р. № 05110-14-6/22263, який розкриває особливості складання розрахунків до проектів місцевих бюджетів на 2020 рік і прогнозів місцевих бюджетів на 2021 — 2022 роки.
  • Щодо врахування суми квартальної премії при обчисленні середньої зарплати для оплати днів відрядження Лист від 09.09.2019 р. № 1288/0/206-19*
  • Оплачуємо період відрядження При направленні працівника у відрядження роботодавець зобов’язаний профінансувати витрати на проїзд і проживання, а також виплатити добові, щоб працівник не голодував удалині від дому. Крім того, важливо правильно оплатити йому цей період. У сьогоднішній статті сконцентруємо увагу на особливостях нарахування зарплати працівникові, який відряджається.
  • Оплата періоду відрядження в різних ситуаціях При оплаті періоду відрядження для працівників (крім держслужбовців) потрібно розрахувати денний і середньоденний заробіток та порівняти їх. Це правило так само, як і інші, ми розглянули в попередній статті. Зараз же детальніше зупинимося на деяких ситуаціях оплати днів перебування у відрядженні працівника.
  • Працівник — студент: особливості оплати праці Про кадрові нюанси трудової діяльності працівників, що поєднують роботу з навчанням, ви можете прочитати у «свіжому» номері спецвипуску «ОП», 2019, № 18/1, с. 5. Відвідування занять, підготовка до сесії, написання курсових робіт і інші аспекти освітнього процесу насамперед впливають на режим роботи студента, тобто відображаються і на його зарплаті. А як саме — зараз розповімо детальніше.
  • Працівниця пропрацювала трохи більше місяця: розраховуємо «відпускну» компенсацію Працівниця прийнята на роботу 15 липня 2019 року з окладом 5000 грн., а вже 30 серпня 2019 року звільняється. Як у такому разі розрахувати компенсацію за невикористану відпустку?
  • Правила оподаткування: доплати за минулі періоди та кошти на відрядження Як оподатковуються доплати, надбавки, премії, що нараховуються фізичній особі відповідно до умов трудового договору в поточному місяці за минулі податкові періоди?
  • Курси підвищення кваліфікації «майже на робочому місці»: як оформити? Працівники підприємства зобов’язані періодично проходити курси підвищення кваліфікації. Проведення таких курсів організоване в одному із структурних підрозділів підприємства. Чи потрібно оформляти проходження таких курсів як навчання, якщо «навчальний» підрозділ знаходиться на одній території з основним робочим місцем працівників? Чи можна відображати в табелі обліку робочого часу час підвищення кваліфікації як звичайні робочі дні та оплачувати їх виходячи із установленого окладу або потрібно обов’язково нараховувати зарплату виходячи із «середньої» за два місяці?
  • Реорганізація навчального закладу: доля контрактників і декретників Навчальний заклад реорганізують шляхом приєднання до іншого навчального закладу. Які дії необхідно здійснити нинішньому роботодавцеві щодо працівників, у тому числі щодо тих, хто служить за контрактом, і тих, хто перебуває у відпустці для догляду за дитиною до 3 років?
  • Помилка в ІПН працівниці: виправляємо таблицю 6 ЄСВ-звіту Бухгалтер підприємства припустився помилки при заповненні таблиці 6 ЄСВ-звіту за липень 2019 року, неправильно зазначив ідентифікаційний номер працівниці. Як виправити помилку?
  • Медзаклад реорганізований у КНП: визначаємо «базовий» місяць У листопаді 2018 року медзаклад був реорганізований у комунальне некомерційне підприємство (КНП). Із січня 2019 року в КНП була встановлена своя система оплати праці (до цього оплату праці працівникам здійснювали за ЄТС). Як індексувати зарплату працівникам КНП? Чи потрібно було в січні визначати індексацію-різницю, якщо розмір зарплатного підвищення був менше суми індексації, що складається в січні?
  • Чи підвищувати оклад головного бухгалтера ЗПО з 1 вересня 2019 року? З 1 вересня 2019 року посадовий оклад директора закладу позашкільної освіти (ЗПО) був підвищений на 10 %. Розмір посадового окладу головного бухгалтера «прив’язаний» до окладу директора — установлюється на 10 % менше, ніж у директора. Чи потрібно підвищувати посадовий оклад головного бухгалтера з 1 вересня 2019 року?
  • Доплата за науковий ступінь працівникам ВНЗ Чи можливе встановлення доплати за науковий ступінь кандидата наук (доктор філософії) або доктора наук працівникам ВНЗ III – IV рівня акредитації, які не належать до категорії науково-педагогічних, педагогічних та наукових працівників? Наприклад: провідний юрисконсульт має науковий ступінь кандидата юридичних наук, провідний інженер-програміст — доктора технічних наук (спеціальність «Математичне моделювання та обчислювальні методи»).
  • Зменшення навчального навантаження вчителя: чи можливо Чи може директор школи зменшити навчальне навантаження вчителю початкових класів, передавши 2 години природознавства без попередження іншому вчителю в перший день нового навчального року?
  • Зарахування до педстажу часу роботи на посаді методиста Чи зараховується час роботи на посаді методиста обласного навчально-методичного центру підвищення кваліфікації працівників культосвітніх закладів до педагогічного стажу для виплати надбавки за вислугу років керівнику гуртка закладу позашкільної освіти?
  • Компенсація зарплати: виплата боргів у вересні 2019 року Якщо роботодавець вчасно не виплатив працівникам зарплату, то він зобов’язаний при виплаті такої заборгованості нарахувати і виплатити компенсацію.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі