09.04.2020

«Карантинні» зміни в трудовому законодавстві

Коментар до Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів, спрямованих на забезпечення додаткових соціальних та економічних гарантій у зв’язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-2019)» від 30.03.2020 р. № 540-IX

Законодавці внесли зміни до нормативних актів: КЗпП, Закон про зайнятість*, Закон про ЄСВ та ін.

* Закон України «Про зайнятість населення» від 05.07.2012 р. № 5067-VI.

Розглянемо ті з них, які зачіпають інтереси роботодавців та працівників.

Трудові відносини. У КЗпП внесли норми, що дозволяють:

1) установлювати для працівників гнучкий режим робочого часу (ст. 60 КЗпП);

2) укладати трудовий договір про дистанційну (надомну) роботу (ст. 24 КЗпП). Причому обов’язково письмово!

Виняток — на час загрози поширення епідемії такі умови дозволено встановлювати в наказі (розпорядженні) керівника.

Є й неприємний момент. Тепер у ст. 113 КЗпП чітко прописано, що час простою на період карантину, встановленого Кабміном, оплачується з розрахунку не нижче 2/3 тарифної ставки.

Допомога по частковому безробіттю. Карантин тепер є підставою для отримання допомоги по частковому безробіттю (ст. 471 Закону про зайнятість).

Така допомога:

1) надається роботодавцям — суб’єктам малого і середнього підприємництва (вони виплачують отримані суми працівникам — застрахованим особам), якщо:

а) у них немає заборгованості з виплати зарплати і сплати ЄСВ, яка виникла протягом п’яти років, що передують року зупинення виробництва;

б) вони встигнуть звернутися за отриманням коштів протягом 30 календарних днів з дня призупинення (скорочення) виробництва;

2) установлюється за кожну годину, на яку працівникові була скорочена тривалість робочого часу з розрахунку 2/3 тарифної ставки (окладу). При цьому розмір допомоги не може перевищувати розміру МЗП.

Допомога по безробіттю. Є зміни й для осіб, що втратили роботу (п. 51 розд. XI Закону про зайнятість, постанова КМУ від 29.03.2020 р. № 244):

• статус безробітного тепер надається відразу після подання відповідної заяви (без необхідності протягом 7 днів відвідувати співбесіди з роботодавцями);

• допомога по безробіттю призначається з 1-го дня після реєстрації (без особистого відвідування безробітним центру зайнятості).

ЄСВ. Є додаткові послаблення для платників ЄСВ. Зокрема, продовжено період, на який підприємців звільнили від сплати ЄСВ за себе, а роботодавців від сплати ЄСВ-штрафів і пені. Такі послаблення діятимуть до 31 травня 2020 року.

Детальніше про це читайте в «Як сплачувати ЄСВ під час карантину» цього номера.

Доплати медикам та соцпрацівникам. Кабмін має установити розмір додаткових доплат медпрацівникам на період карантину (у розмірі до 300 %). Крім того, Уряд повинен установити додаткові доплати працівникам сфери соцзахисту населення, які безпосередньо надають соцпослуги за місцем проживання отримувачів соцпослуг (до 100 % зарплати на період карантину).

Закон набув чинності 02.04.2020 р.