№7

Оплата праці, квітень, 2020/№ 7 Інші номери журналу ›
  • «Карантинні» зміни в трудовому законодавстві Коментар до Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів, спрямованих на забезпечення додаткових соціальних та економічних гарантій у зв’язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-2019)» від 30.03.2020 р. № 540-IX
  • Доплати для медпрацівників на період карантину
  • Оплачувані відпустки: визначаємо розрахунковий період Одним із карантинних заходів, покликаних убезпечити працівників від поширення коронавірусу, є надання відпусток, у тому числі оплачуваних. Тому як ніколи актуальним є правильний розрахунок відпускних. У цій статті ми розглянемо питання, що стосуються визначення розрахункового періоду. Адже від цього показника безпосередньо залежить правильність розрахунку суми відпускних.
  • «Відпускна» середньоденна: визначаємо кількість днів у розрахунковому періоді У попередній статті ми розглянули, як правильно визначити розрахунковий період для обчислення «відпускної» середньоденної. Тепер розглянемо, як визначити кількість календарних днів у розрахунковому періоді. Тут є багато важливих нюансів, які обов’язково треба врахувати.
  • «Середня» для відпустки: які виплати у грі? Тема відпусток найчастіше підіймається в найгарячіший період — улітку. Але не в цьому році… І не на радість, а на біду працівники вимушені використовувати щорічні та додаткові відпустки не за графіком та не для туристичних поїздок… А так хотілося б… Мета цієї статті — не дати вам забути у «пандемічній» паніці про ті виплати, які враховуються при розрахунку середньої зарплати для нарахування відпускних, щоб мінімізувати ймовірність помилок.
  • Відпустка на час карантину: запитували — відповідаємо Одним із наслідків поширення коронавірусної хвороби стала нагальна необхідність оптимізації роботи працівників. У більшості випадків роботодавці дозволяють працівникам тимчасово виконувати їх посадові обов’язки вдома. Однак не всі сфери діяльності це дозволяють. У такому випадку є ще один вихід — надання різних видів відпусток, у тому числі відпустки без збереження заробітної плати. До речі, нещодавно був прийнятий Закон № 530*, який змінив звичний порядок надання відпусток за свій рахунок. Що ж змінилося? Давайте розбиратися.
  • Працівник захворів у відпустці: гарантії та оплатні нюанси Сьогодні всі новини рясніють лише однією темою — про коронавірус. І тоді, як уряд уводить усе більш жорсткі заходи з метою убезпечити людей від поширення інфекції, багато хто з нас так само вживає запобіжні заходи. Наприклад, ті, хто не може працювати дистанційно, йдуть у щорічну відпустку і самоізолюються. Але навіть там вони цілком можуть захворіти. Що робити в таких випадках (із уже виплаченою сумою відпускних, з оплатою лікарняного і відпусткою загалом), розповімо в нашій сьогоднішній статті.
  • Звільнення під час карантину: під забороною? Майже всі вже чули про те, що керівникам, які незаконно звільняють працівників під час карантину, загрожує штраф до 51 тисячі гривень або позбавлення права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю або виправні роботи. Тож досить багато роботодавців відтепер бояться звільняти працівників навіть за їх власним бажанням. Нібито це в жодному разі не допустимо й незаконно, а за кожного звільненого працівника з керівника стягнуть чималі гроші. Чи дійсно це так? Давайте розбиратися.
  • Як сплачувати ЄСВ під час карантину У зв’язку із введенням карантину в Україні Законом № 533* передбачені послаблення щодо сплати податків та ЄСВ. Деякі з цих преференцій нещодавно розширили Законом України від 30.03.2020 р. № 540-IX (див. с. 3 цього номера). Розглянемо зміни, які стосуються роботодавців.
  • Відпустка за свій рахунок: відображаємо в ЄСВ-звіті На підприємстві два працівники в березні перебували у відпустці без збереження заробітної плати. Один із них (Сова А. С.) пішов у таку відпустку з 23.03.2020 р. до 03.04.2020 р. на період карантину, другий (Івакін О. П.) перебував у відпустці повний місяць з 02.03.2020 р. до 18.03.2020 р. — як пенсіонер, з 19.03.2020 р. до 03.04.2020 р. — у зв’язку з карантином. Як заповнити ЄСВ-звіт за березень?
  • Преміювання та доплати керівникам закладів вищої освіти Який порядок преміювання керівників закладів вищої освіти, їх заступників та встановлення їм надбавок, доплат, надання матеріальної допомоги?
  • Оклад професора, який не має відповідного вченого звання Як установити посадові оклади науково-педагогічним працівникам закладу вищої освіти, які займають посади доцента або професора, але не мають відповідних вчених звань?
  • Карантин: простій і відпустка
  • Індексуємо зарплату за квітень 2020 року На квітневу індексацію впливає індекс споживчих цін за лютий 2020 року. Він склав 99,7 %. Якими будуть коефіцієнти і суми поточної індексації зарплати за квітень 2020 року, дізнаєтеся зі статті.
  • Коефіцієнти для коригування зарплати при виході у відпустку у квітні 2020 року (оклади за ЄТС)
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі