23.04.2020

«Антикоронавірусні» зміни до Держбюджету-2020

Депутати внесли низку «антикоронавірусних» змін і до Держбюджету-2020 (законопроєкт № 3279-д).

У ньому законодавці передбачили й «оплатні» правки. Так, у квітні і до завершення карантину розмір нарахованої заробітної плати і грошового забезпечення буде обмежений розміром 10 МЗП, установлених на 1 січня 2020 року (тобто — не більше 47230 грн) у:

• службових і посадових осіб бюджетних установ (включаючи держоргани і ОМС), а також суддів, нардепів тощо;

• членів виконавчих органів і наглядових рад суб’єктів господарювання держсектора.

Не діє це обмеження тільки на тих, хто безпосередньо бере участь у заходах, спрямованих на боротьбу з коронавірусом.

Для ФСС і Фонду по безробіттю встановлений чіткий перелік страхових виплат, дозволених для виплати в період карантину. Це: допомога по тимчасовій непрацездатності, допомога по вагітності та пологах, щомісячні страхові виплати і витрати на лікування потерпілим від нещасних випадків, витрати на протезування та придбання спецзасобів пересування, а також допомога по безробіттю (у т. ч. частковому) і допомога на поховання.

«Інфекційні» нововведення: тимчасові госпіталі і не лише

Законом України від 13.04.2020 р. № 555-IX внесені зміни до Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб» від 06.04.2000 р. № 1645-III. Завдяки цим змінам на період карантину дозволено:

• ОМС створювати тимчасові заклади охорони здоров’я (спеціалізовані госпіталі) і обсерватори. За період перебування в них, а також перебування на самоізоляції та обсервації особам повинні видавати листок непрацездатності, який оплачуватиметься;

• закладам охорони здоров’я залучати додатково медпрацівників (на умовах контракту). Якщо у такого працівника на момент укладення контракту є основне місце роботи, таке місце і посада зберігатимуться за ним протягом дії контракту, а оплата праці за основним місцем роботи здійснюватиметься за фактично виконану роботу.

Єдиний рахунок для сплати податків, зборів і ЄСВ — дочекалися

Верховна Рада прийняла, а Президент підписав Закон України від 13.04.2020 р. № 559-IX (на базі законопроєкту № 1049). А це означає, що вже з 01.01.2021 р. такі платежі, як податок на прибуток, ПДФО, ВЗ, ЄСВ, єдиний податок тощо, можна буде сплачувати на єдиний рахунок.

Причому платникові достатньо буде лише перерахувати на такий рахунок гроші. А податківці і Казначейство виконають усю іншу роботу.

При цьому всю інформацію про розподіл коштів з єдиного рахунку можна буде проглянути в Електронному кабінеті.