№8

Оплата праці, квітень, 2020/№ 8 Інші номери журналу ›
  • Лікарняний у період простою На підприємстві оформлено простій на період карантину. Один із працівників хворів, про що свідчить наданий ним лікарняний лист. Чи оплачується йому лікарняний лист, якщо на період простою присутності працівника на робочому місці не вимагалося?
  • «Антикоронавірусні» зміни до Держбюджету-2020 Депутати внесли низку «антикоронавірусних» змін і до Держбюджету-2020 (законопроєкт № 3279-д).
  • Оплата простою: як розрахувати «2/3» Оформлення простою — один із способів фінансового захисту та підтримки працівників на період, коли роботодавець не в змозі забезпечити їх роботою. Піклування держави з цього приводу встановлене гарантією — мінімальна оплата за період простою не повинна бути нижчою 2/3 тарифної ставки (окладу). Через запровадження карантину із «простійними» виплатами довелося мати справу багатьом бухгалтерам. Відповідно виникло багато запитань у наших передплатників. Тож давайте заглибимось у нюанси та з’ясуємо на прикладах особливості оплати періоду простою.
  • Працівник захворів і помер у відпустці: як розрахуватися Працівник пішов у відпустку у березні 2020 року на 21 календарний день. У зв’язку з цим був виданий наказ про відпустку і виплату йому матеріальної допомоги на оздоровлення. Відпускні і матеріальна допомога були виплачені працівникові до відпустки. Через тиждень працівник захворів і помер. Як розрахувати лікарняні? Чи треба утримувати відпускні?
  • Якщо працівник пішов служити за контрактом Ми вже детально розповідали* про строкову військову службу, на яку можуть призвати працівника. Проте строкова військова служба — це ще не квиток в ООС. Солдати-строковики служать виключно за межами проведення цієї операції. Ті ж, хто «рветься у бій», можуть піти іншим шляхом — підписати контракт зі Збройними Силами. Про те, як вплине рішення працівника піти служити за контрактом на його роботодавця, розповімо нижче.
  • Неповний робочий час та відпускні З 1 квітня 2020 року два працівники підприємства за власним бажанням переведені в режим неповного робочого часу. Одному встановлений неповний робочий тиждень (3 дні на тиждень: понеділок, вівторок, середа по 8 годин), а іншому — режим неповного робочого дня (4 години на день). У травні 2020 року такі працівники планують піти в щорічну основну відпустку. Чи вплине режим установленої їм роботи на розрахунок відпускних?
  • Коефіцієнт коригування зарплати для розрахунку відпускних Ні для кого не секрет, що при розрахунку середньої зарплати для визначення суми відпускних заробіток, нарахований у розрахунковому періоді, підлягає коригуванню. Це робиться у випадку підвищення тарифних ставок, посадових окладів згідно з чинним законодавством або за рішеннями, передбаченими в колективних договорах (угодах). Як правильно розрахувати коефіцієнт коригування, визначимо сьогодні у статті.
  • Лікарняний у відпустці: заповнюємо ЄСВ-звіт Майже всі бухгалтери зіштовхуються із ситуацією, коли працівник у період щорічної відпустки захворів. Як відомо, згідно з чинним законодавством така відпустка підлягає продовженню або перенесенню. У цьому матеріалі ми покажемо, як таке перенесення-продовження відобразити в ЄСВ-звітах.
  • Лікарняний & частина відпустки без збереження зарплати: як оплачувати Працівнику, за його заявою, надано відпустку без збереження заробітної плати на підставі ч. 3 ст. 26 закону про відпустки на 16 календарних днів із 19.03.2020 р. по 03.04.2020 р. А з 31.03.2020 р. по 09.04.2020 р. він хворів (надав листок непрацездатності). Як оплатити дні хвороби?
  • «Трудова» доплата та мінімальна сума ЄСВ: «декупаж» із відпусткою за свій рахунок Через уведення карантину багато підприємств, організацій, установ призупинили роботу. Термінове реагування з боку влади дещо розширило можливість роботодавців та працівників зберегти трудові відносини в цей період. Багато роботодавців запровадили роботу вдома, неповний робочий час, гнучкий режим роботи тощо. Але в деяких випадках працівники за власним бажанням йдуть у відпустки за свій рахунок. На що потрібно звернути увагу бухгалтерам у такому випадку, розповімо у цій статті.
  • Оплата праці вчителів-сумісників під час карантину Як на час оголошення карантину провадиться оплата праці вчителів, викладачів, вихователів, керівників, які працюють у декількох закладах освіти?
  • Компенсація: виплата зарплатних боргів у квітні 2020 року Введення карантину дуже вдарило по підприємствах, установах, організаціях. У такій ситуації чим довше триває карантин — тим менше коштів для виплати заробітної плати залишається в роботодавців. Тому в декого виникає заборгованість із зарплати. А раз так, то тут головне — не забути про компенсацію зарплатних боргів. Коли її проводити і як розрахувати — сьогодні про це й поговоримо.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі