23.04.2020

Оплата праці вчителів-сумісників під час карантину

Як на час оголошення карантину провадиться оплата праці вчителів, викладачів, вихователів, керівників, які працюють у декількох закладах освіти?

Відповідно до п. 68 Інструкції про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти, затвердженої наказом Міністерства освіти України від 15.04.93 р. № 102 (далі — Інструкція № 102), оплата праці педагогічних працівників здійснюється за тарифікацією.

Погодинна оплата праці педагогічних працівників провадиться лише у випадках заміни тимчасово відсутніх інших педагогічних працівників, якщо така заміна тривала менше двох місяців, а понад цей термін — за тарифікацією з першого дня заміни (п. 73 Інструкції № 102).

У спільному листі Міністерства освіти і науки України № 1/9-162 та ЦК Профспілки працівників освіти і науки України від 17.03.2020 р. № 02-5/202 міністерство та ЦК Профспілки, зокрема, наголошується на необхідності збереження за працівниками на період карантину середньої заробітної плати, розмір якої визначається згідно з Порядком № 100.

Крім педагогічних працівників, заробітна плата на час карантину має зберігатися за іншими працівниками (бібліотекарями, помічниками вихователів, прибиральниками, робітниками тощо). Адже п.п. 8.3.3 Галузевої угоди між Міністерством освіти і науки України та ЦК Профспілки працівників освіти і науки України на 2016 — 2020 роки передбачено забезпечення оплати простою працівникам, включаючи непедагогічних, не з їх вини, в розмірі середньої заробітної плати, але не менше тарифної ставки (посадового окладу).

Оплата праці за фактично виконану педагогічну роботу в закладах провадиться тим педагогічним працівникам, які виконують її в межах основного робочого часу в обсязі до 240 годин на рік з погодинного розрахунку. Переважно це методисти методичних установ, спеціалісти відділів та управлінь освіти.

Згідно з п. 3 Переліку робіт, які не є сумісництвом, затвердженого наказом Міністерства праці України, Міністерства фінансів України та Міністерства юстиції України від 28.06.93 р. № 43, така робота не є сумісництвом.

Важливо!

Тому на час оголошеного карантину за вчителями, викладачами, вихователями, керівниками гуртків, які працюють у декількох закладах освіти, оплата праці яких здійснюється за тарифікацією, має зберігатися заробітна плата за кожним із цих закладів, незалежно від обсягу педагогічного навантаження.