13.08.2020

Допомога по частковому безробіттю: тепер і тим, хто у відпустці «за свій рахунок»

Коментар до постанови КМУ від 15.07.2020 р. № 600

Кабмін у черговий раз «удосконалив» Порядок № 306*.

* Порядок надання та повернення коштів, спрямованих на фінансування допомоги по частковому безробіттю на період карантину <…> затверджений постановою Кабміну від 22.04.2020 р. № 306.

1. Розширено перелік працівників, на яких можна отримати допомогу. Якщо раніше розраховувати на допомогу могли тільки ті працівники, яких у зв’язку з карантином перевели (за ініціативою роботодавця) на роботу в режимі неповного робочого часу або була призупинена робота підприємства повністю, то тепер допомогу можна отримати і на тих роботяг, які в період карантину, а також протягом 30 календарних днів після його завершення:

• отримують оплату часу простою згідно зі ст. 113 КЗпП (окрім періоду освоєння нового виробництва (продукції);

• перебувають у відпустці «за свій рахунок» на підставі п. 31 ч. 1 ст. 25 і ст. 26 Закону про відпустки.

Але є проблемка — строк звернення роботодавця за отриманням допомоги для своїх працівників обмежений 90 календарними днями з дня призупинення (скорочення) діяльності. Тому для тих, у кого призупинення діяльності унаслідок карантину припало на березень 2020 року, такий строк звернення за допомогою для «новеньких» (працівників, відправлених у простій або у відпустку «за свій рахунок») вже давно сплив. Виходить — усе даремно?

Не зовсім. На практиці центри зайнятості іноді не звертають уваги на таку «дрібницю» та все ж виплачують допомогу на працівників, доданих у карантинний список постановою № 600.

Тому рекомендуємо все ж спробувати. Але бажано запастися документами, що підтверджують встановлення простою на підприємстві і перебування працівників у відпустці «за свій рахунок». Хоч їх і немає в переліку документів з п. 9 Порядку № 306.

2. Нові умови для отримання допомоги ФОП «за себе». Як і раніше, ФОП може звернутися за допомогою по частковому безробіттю «за себе». Але! За умови, що така особа є застрахованою, не отримує пенсію, а також допомогу по частковому безробіттю на період карантину як найманий працівник (для цього є спеціальна відмітка в оновленому додатку 2).

3. Довідка про сплату ЄСВ — на підставі форми № Д4. Після того, як довідку про сплату ЄСВ для отримання «часткової» допомоги на період карантину дозволили робити самостійно (на підставі звітних відомостей, які надаються в ПФУ), з’явилося нове удосконалення — з цією метою дозволено (у тому числі і ФОП) використовувати звіти, що надаються в ДПС (тобто ЄСВ-звіти).

4. Виплата допомоги — тільки на поточний рахунок ФОП або роботодавцеві.

5. Ще більше додатків. Постановою № 600 викладені в новій редакції форми додатків 1 і 2 до Порядку № 306. По суті, в них просто прибрали вже непотрібні графи. Водночас з’явилися нові форми:

• для роботодавців — додаток 4;

• для ФОП — одержувачів допомоги «за себе» — додаток 5.

Такі документи доведеться подавати щомісячно для безпосереднього отримання допомоги.