13.08.2020

«Карантинна» відпустка: продовжуємо у серпні

Чи можна продовжити відпустку без збереження заробітної плати у зв’язку з карантином до 31 серпня?

Ні для кого не секрет, що в Україні було продовжено дію карантину до 31 серпня. Таке рішення закріплено в постанові КМУ від 22.07.2020 р. № 641. Тож давайте розбиратися, чи можна знову продовжити карантинні відпустки та як усе правильно потрібно оформити?

1. Розпочнемо з найпопулярнішої із них — «карантинної» відпустки за свій рахунок, передбаченої ст. 26 Закону про відпустки.

Надання такої відпустки прив’язано до періоду дії карантину. У зв’язку з тим, що Уряд продовжив дію карантину на всій території України до 31 серпня, відповідно й тривалість такої відпустки теж можна продовжити до кінця серпня.

Але спочатку треба звернути увагу на заяву працівника про надання такої відпустки. Якщо в тексті заяви прописана конкретна дата закінчення відпустки або вона прив’язана до конкретної постанови КМУ (наприклад, попередньої «карантинної» постанови КМУ від 20.05.2020 р. № 392), то необхідно отримати від працівника нову заяву про надання відпустки без збереження зарплати.

У свою чергу, це означає, що потрібна не тільки заява від працівника, але й згода роботодавця на надання такої відпустки.

Тож якщо роботодавець буде проти, самовільно продовжити таку відпустку працівник не має права! Навіть незважаючи на те, що зараз діє карантин і всіх закликають залишатися вдома.

2. Відпустка за свій рахунок для догляду за дитиною віком до 14 років на період оголошення карантину на відповідній території надається таким особам: матері чи батькові дитини, бабі, діду чи іншим родичам, які фактично доглядають за дитиною, або особі, яка усиновила чи взяла під опіку дитину, одному з прийомних батьків чи батьків-вихователів. Вона передбачена п. 31 ч. 1 ст. 25 Закону про відпустки.

А чи можна продовжувати таку відпустку у серпні? На думку Мінекономіки, можна (лист Мінекономіки від 08.07.2020 р. № 3512-03/42344-01). Навіть незважаючи на відкриття дитсадків у період адаптивного карантину.

Логіка в тому, що така відпустка надається на період оголошення карантину на відповідній території. Підтверджує це й Мінекономіки у згаданому вище листі.

Тобто не має значення, відкритий дитсадок (школа) чи ні, має значення, діє карантин чи ні. Саме тому відмова у наданні такої відпустки працівникам у зв’язку з послабленням протиепідемічних заходів, зокрема відкриттям закладів дошкільної освіти на відповідній території, є безпідставною, оскільки оголошений карантин не знято.

Але, знову ж таки, спочатку подивіться заяву працівника (вона не повинна містити конкретний строк її закінчення).

Хоча тут ситуація простіше, оскільки згода роботодавця на надання такої відпустки не потрібна.

Вона надається в обов’язковому порядку за бажанням працівника. Тобто якщо, наприклад, працівниця — мати дитини віком до 14 років надала заяву про надання такої відпустки, то відмовити їй роботодавець не має права.