10.12.2020

Коли Іванова стала Петровою: зміна прізвища під час хвороби

Працівниця підприємства тривалий час перебуває на лікарняному. У цей період вона встигла вийти заміж і змінити прізвище. У результаті первинний лікарняний лист був виписаний на старе прізвище, а лист-продовження — на нове. Чи приймати до оплати такий листок непрацездатності?

У працівників (як у застрахованих осіб) є низка обов’язків. Зокрема: надавати страхувальникові, страховикові достовірні документи, на підставі яких призначається матеріальне забезпечення і надаються соціальні послуги (ч. 2 ст. 16 Закону про соцстрахування). Тому, змінивши прізвище, працівниця повинна була сповістити про це свого роботодавця.

Ваша працівниця цього не зробила? Це не причина відмовляти їй в оплаті лікарняного. Адже такої підстави для відмови, як неповідомлення (несвоєчасне повідомлення) роботодавця про зміну даних, у ст. 23 Закону про соцстрахування немає.

Проте комісія із соцстрахування зобов’язана буде перевірити правильність заповнення листків непрацездатності, наданих працівницею. Ось тут і виникне запитання: чи вважати лікарняний лист, виписаний на нове прізвище працівниці, правильно заповненим?

Щоб відповісти на це запитання, звернемося до документа, що регламентує порядок заповнення лікарняних листів, — до Інструкції № 532*. У ній передбачено: паспортна частина листка непрацездатності (тобто прізвище непрацездатного, його ім’я і по батькові) заповнюється за даними документів (п. 2.2 Інструкції № 532).

* Інструкція про порядок заповнення листка непрацездатності, затверджена наказом ФСС від нещасних випадків на виробництві і професійних захворювань, МОЗ, Мінпраці, ФСС з ВПТ від 03.11.2004 р. № 532/274/136/-ос/1406.

Що це за документи? Паспорт або інший документ, що засвідчує особу непрацездатного (п. 1.6 Інструкції № 455**).

** Інструкція про порядок видачі документів, що засвідчують тимчасову непрацездатність громадян, затверджена наказом МОЗ від 13.11.2001 р. № 455.

Тому для заповнення лікарняного листа у разі зміни прізвища медустанова могла використати:

• як старий паспорт*** працівниці (з відміткою про необхідність заміни) — із старим прізвищем;

*** Такий паспорт дійсний один місяць з дня зміни прізвища (п. 24 гл. 2 розд. III Правил державної реєстрації актів цивільного стану в Україні, затверджених наказом Мін’юсту від 18.10.2000 р. № 52/5).

• так і новий паспорт (з новим прізвищем).

Що, імовірніше, й сталося в цьому випадку. Адже в лікарняному листі — продовженні зазначено вже нове прізвище працівниці.

А оскільки так, то жодної помилки в лікарняному листі немає. І оплачувати його треба на загальних підставах.

Звичайно, можливий і такий варіант: лікарняний виписаний на «старе» прізвище, а на момент надання його роботодавцеві працівниця змінила прізвище.

У такому разі — також не буде помилки. Адже у працівниці є підтвердження того, що вона змінила прізвище, — свідоцтво про шлюб. На підставі копії цього документа і заяви працівниці вам достатньо оформити наказ про зміну прізвища. А копію наказу підшити до лікарняного і протоколу комісії із соціального страхування. Тоді під час перевірки до вас точно не виникне запитань.