10.12.2020

Із філії до філії: відпускні нюанси переведення

Працівника однієї з філій державного підприємства переводять до іншої філії. З якої дати відлічувати робочий період для надання відпустки такого працівника — з дати прийняття на роботу чи з дати переведення?

Зауважимо, що філія не є самостійною юридичною особою та діє на підставі затвердженого положення про філію. Саме у цьому документі прописуються повноваження керівника філії, серед яких може бути право самостійно приймати на роботу і звільняти працівників. У зв’язку з цим розглянемо два варіанти.

1. Керівники філій не наділені повноваженнями самостійно приймати на роботу і звільняти працівників.

У такому разі переведення працівника з однієї філії до іншої розцінюється як його переведення на іншу постійну роботу у межах одного підприємства (на підставі ч. 1 ст. 32 КЗпП). Тобто без факту звільнення співробітника (роботодавець не змінюється). А оскільки так, то робочий період для розрахунку днів відпустки для такого працівника також залишиться незмінним і відлічуватиметься з дати його прийняття на роботу.

2. Керівники філій наділені повноваженнями приймати на роботу і звільняти з неї працівників.

Тоді при переведенні працівника до іншої філії:

• трудовий договір з колишнім роботодавцем (філією, звідки переводять працівника) припиняється (на підставі п. 5 ст. 36 КЗпП);

• працівникові виплачується грошова компенсація за всі невикористані ним дні щорічної відпустки, а також додаткової відпустки «на дітей»;

• за бажанням працівника така компенсація перераховується на рахунок нового роботодавця.

А ось новий роботодавець повинен пам’ятати: якщо переведений працівник не використав за попереднім місцем роботи повністю або частково щорічну основну відпустку й не отримав за неї грошову компенсацію, то до стажу роботи, що надає право на щорічну відпустку на новому місці роботи, зараховується період, за який працівник не використав дні відпустки у колишнього роботодавця (ч. 3 ст. 9 Закону про відпустки).

А оскільки так, то робочий рік на новому місці роботи йому слід відлічувати не з дня укладення нового трудового договору, а з урахуванням періоду, за який працівник не використав відпустку за попереднім місцем роботи.

Приклад. 24.08.2020 р. працівник прийнятий на роботу до філії Б за переведенням з філії А. Керівник кожної з філій наділений правом приймати працівників на роботу і звільняти їх з роботи.

Згідно з наданою довідкою на попередньому місці роботи працівник не використав щорічну відпустку за період роботи з 25.11.2019 р. по 23.08.2020 р. Компенсація за неї перерахована на нове місце роботи. З 07.12.2020 р. працівник хоче піти у щорічну відпустку повної тривалості — 24 календарних дні.

Враховуючи вимоги ст. 9 Закону про відпустки, робочий рік, за який буде надана відпустка, відлічуємо не від дати прийняття на роботу (24.08.2020 р.), а з 25 листопада 2019 року. Таким чином, роботодавець надасть працівникові з 07.12.2019 р. щорічну відпустку тривалістю 24 календарних дні за робочий рік з 25.11.2019 р. по 24.11.2020 р.