23.01.2020

Зарплата і допомога від ФСС: «строкові» нюанси

У листі Мінсоцполітики від 19.11.2019 р. № 1680/0/206-19, що коментується, фахівці працеоплатного відомства розглянули питання про строки виплати зарплати і допомоги з ФСС.

Зарплата. Строки виплати зарплати встановлені ст. 115 КЗпП.

Зарплата виплачується не рідше двох разів на місяць. Конкретні строки виплати зарплати мають бути закріплені в колективному договорі або в іншому нормативному акті роботодавця. При встановленні таких строків треба дотриматися трьох правил:

Правило 1. Зарплату за першу половину місяця треба виплачувати в проміжок з 16 по 22 число поточного місяця.

Правило 2. Зарплату за другу половину місяця треба виплачувати в проміжок з 1 по 7 число місяця, що настає за відпрацьованим.

Правило 3. Проміжок часу між двома виплатами зарплати не повинен перевищувати 16 календарних днів.

Наприклад, ви можете встановити такі строки виплати зарплати:

19 число поточного місяця — строк виплати авансу;

4 число наступного місяця — строк виплати зарплати.

Статтею 24 Закону про оплату праці визначено, що якщо день виплати припадає на вихідний, то зарплату треба виплатити напередодні. Так, у разі встановлення зазначених вище строків виплати зарплати, 19 січня 2020 року — це неділя, тому аванс за січень 2020 року треба виплатити 17 січня (у п’ятницю). При цьому зміщувати строк виплати зарплати за другу половину місяця не треба. Її працівники отримають у встановлений строк — 4 лютого (вівторок). На практиці бухгалтери часто ставлять запитання: чи треба дотримуватися вимоги про проміжок часу між авансом і зарплатою за другу половину місяця (не більше 16 календарних днів) у разі, якщо аванс був виданий раніше строку за рішенням роботодавця? Наприклад, бухгалтер підприємства з 17 січня йде у відпустку. У зв’язку з чим було прийнято рішення виплатити аванс 16 січня. Коли треба виплатити зарплату за другу половину місяця: 4 лютого чи 31 січня*?

* Шістнадцятий день — 1 лютого — вихідний (субота).

У листі Мінсоцполітики, що коментується, уперше офіційно озвучив свою позицію. Строк виплати зарплати за другу половину місяця залишається тим самим незалежно від причини, через яку перенесений строк виплати авансу.

Ми з такою позицією цілком згодні.

Допомога з ФСС. Ні для кого не секрет, що фінансування допомоги з ФСС надходить із значним запізненням. Нагадаємо, що на розгляд поданої страхувальником заяви-розрахунку і його фінансування ФСС відведено 10 робочих днів.

А що ж роботодавець? В які строки він повинен виплатити працівникові отриману допомогу? ФСС неодноразово закликав проводити таку виплату в день отримання фінансування.

У листі, що коментується, фахівці Мінсоцполітики справедливо зазначили, що строк виплати отриманої від ФСС допомоги не змінився. Роботодавець після надходження суми коштів на спецрахунок повинен виплатити допомогу в найближчий строк виплати зарплати (за першу або другу половину місяця). Тобто обов’язок виплати допомоги в день її надходження від ФСС чинним законодавством не встановлено. Водночас вам ніхто не забороняє допомогти своєму працівникові і виплатити запізнілу допомогу в день отримання фінансування від ФСС.