09.07.2020

Страхові виплати медпрацівникам: в разі інвалідності або смерті від COVID-19

Наразі продовжується боротьба з поширенням коронавірусної хвороби. На жаль, дехто з наших бійців-медиків, які борються з COVID-19, втрачає своє здоров`я, а дехто й життя. Підтримкою уряду медпрацівників у цій ситуації є встановлення їм страхових виплат. Що це за виплати, який їх розмір та як вони надаються — розповімо у статті.

Кабмін затвердив порядок здійснення одноразових виплат медпрацівникам унаслідок інфікування гострою респіраторною хворобою COVID-19 та визначив їх розміри (постанова КМУ від 17.06.2020 р. № 498). Зазначені виплати фінансуються з держбюджету і виплачуються через Фонд соціального страхування України (ФССУ).

1. У разі встановлення медичному працівникові групи інвалідності та ступеня втрати працездатності протягом 1 календарного року після захворювання на COVID-19, що настало під час виконання професійних обов’язків в умовах підвищеного ризику зараження:

400-кратний розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб, установленого на 1 січня календарного року (далі — ПМПО) (у 2020 році — 840800 грн), — для осіб з інвалідністю I групи;

350-кратний розмір ПМПО (у 2020 році — 735700 грн) — для осіб з інвалідністю II групи;

300-кратний розмір ПМПО (у 2020 році — 630600 грн) — для осіб з інвалідністю III групи.

Право на страхову виплату у постраждалого медпрацівника виникає з дня встановлення йому медико-соціальною експертною комісією групи інвалідності та ступеня втрати професійної працездатності внаслідок захворювання на гостру респіраторну хворобу COVID-19.

2. У разі смерті медичного працівника, що настала внаслідок його інфікування гострою респіраторною хворобою COVID-19 під час виконання професійних обов’язків в умовах підвищеного ризику зараження, проводиться виплата в розмірі 750-кратного розміру ПМПО (у 2020 році — 1576500 грн). Зазначені кошти пропорційно розподіляються між усіма особами, які мають право на виплату та звернулися за її отриманням: члени сім’ї, батьки, утриманці померлого медичного працівника.

Право на цю допомогу у разі смерті медпрацівника виникає з дня прийняття органом ФСС заяви (заяв) та підтверджуючих документів щодо цього.

Рішення про надання страхових виплат ФССУ приймає протягом 10 робочих днів з дня отримання заяв про такі виплати та необхідних документів.

Правління ФССУ наказом № 283-од від 22 червня 2020 року затвердило форми заяв на отримання одноразових виплат в разі інвалідності або смерті медпрацівника від COVID-19. Знайти їх можна на сторінці ФСС у Facebook.

Страхові виплати ФССУ здійснюються протягом одного місяця з дня виникнення права на них та за зверненням медичного працівника (осіб, які мають право на виплату) за зареєстрованим місцем проживання/перебування медпрацівника.

Процедура оформлення та виплати страхових сум відбувається безпосередньо між фізичною особою — медпрацівником, постраждалою внаслідок COVID-19, чи отримувачами страхової виплати та ФССУ. Роботодавці, в яких працюють (працювали) такі працівники, участі у призначенні, розрахунку, оформленні страхових виплат не беруть.