23.07.2020

Електронні лікарняні: початок тестового режиму

Електронні лікарняні: початок тестового режиму

МОЗ робить чергові кроки для впровадження електронних лікарняних листів. Триває розробка базового функціонала електронних медичних висновків (підстав для створення електронного листка немає). Водночас іде підготовка нормативно-правових актів, які забезпечать роботу зазначених документів. Для запуску електронних лікарняних МОЗ планує використати:

1) або спрощену систему (саме її і тестуватимуть). Коли інформацію про пацієнта лікар за допомогою ЕЦП уносить до спеціальної форми на сайті ПФУ. Далі ці дані автоматично передаються всім відповідним службам з бази даних ПФУ;

2) або систему на базі eHealth. Коли інформацію про пацієнта лікар вносить безпосередньо до медичної бази eHealth. У цьому випадку всі дані знаходяться в центральній компоненті, з якої її отримують і ПФУ, і всі відповідні органи, які потребують інформації про ці лікарняні.

Робота повноцінної моделі функціонування електронних лікарняних запланована на початок 2021 року.

Допомога по частковому безробіттю & відпустка за свій рахунок

На сьогодні отримати допомогу по частковому безробіттю можуть тільки 2 категорії осіб:

• працівники (через роботодавців), яких у зв’язку з карантином перевели на роботу в режимі неповного робочого часу;

• ФОП — застраховані особи у разі втрати ними частини доходу внаслідок карантину.

Щоб виправити ситуацію, Кабміном прийнята постанова від 15.07.2020 р. № 600, завдяки якій серед одержувачів допомоги по частковому безробіттю з’являться також працівники (окрім осіб, що одержують пенсію), які в період карантину, а також протягом 30 календарних днів після його завершення:

• отримують оплату часу простою згідно зі ст. 113 КЗпП (окрім періоду освоєння нового виробництва (продукції));

• перебувають у відпустці за свій рахунок згідно з п. 31 ч. 1 ст. 25 і ст. 26 Закону про відпустки.

Постанова набуває чинності з дня її публікації.

Підвищення зарплат медикам із 1 вересня

Уряд виділив кошти на підвищення зарплат медикам з 1 вересня 2020 року. Підвищення відбудеться як для лікарів, так і для середнього та молодшого медичного персоналу. Так, зарплата лікаря в середньому зросте на 3500 грн, середнього медичного персоналу — на 2500 грн, а молодшого медичного персоналу — на 1250 грн.

Кошти будуть спрямовані: до закладів охорони здоров’я, які належить до сфери управління МОЗ через МОЗ, а також до закладів охорони здоров’я комунальної власності через НСЗУ (так званий мотиваційний пакет) або структурні підрозділи з питань охорони здоров’я обласних і Київської міської державних адміністрацій.