23.07.2020

Відображаємо у звітності премію звільненому працівникові

Працівник звільнився 15 червня 2020 року, у липні 2020 року йому нарахована премія за результатами роботи за II квартал у розмірі 3600 грн. Як її відобразити в ЄСВ-звіті та формі № 1ДФ?

Спочатку з’ясуємо, чи оподатковується квартальна премія, нарахована колишньому працівникові, ЄСВ. Згідно з п.п. 2.2.2 Інструкції № 5 премія за підсумками роботи за минулий місяць, квартал, півріччя, рік належить до додаткової заробітної плати і вважається виплатою за відпрацьований час.

Тому така виплата в разі нарахування після звільнення працівника підлягає оподаткуванню ЄСВ. Тут спрацьовує норма ч. 2 ст. 7 Закону про ЄСВ.

Для правильного визначення суми ЄСВ і для виконання вимоги про сплату ЄСВ з МЗП / сплату ЄСВ із максимальної бази нарахування ЄСВ квартальну премію потрібно поділити на кількість місяців, за які вона нарахована.

Тобто суму квартальної премії потрібно поділити на 3 і віднести до відповідних місяців (квітень, травень і червень).

Розподілені суми премії у складі доходів за відповідні місяці залежно від їх розмірів порівнюють з максимальною базою нарахування ЄСВ або з МЗП (у разі потреби), які діють у місяцях, до яких віднесли премію.

Зверніть увагу: вимогу про сплату ЄСВ з МЗП у місяці звільнення щодо звільненого працівника доведеться виконати тільки в тому разі, якщо він відпрацював повний місяць. Інакше (відпрацьовані не всі дні) вимога про сплату ЄСВ з МЗП у місяці звільнення не діє.

Для визначення суми ЄСВ загальну суму премії (3600 грн) слід поділити на 3 місяці і за кожен місяць зазначеного періоду донарахувати ЄСВ у сумі:

(3600 грн : 3) × 22 % = 264 грн.

Приймемо, що дохід за квітень , і травень, червень був більше мінімальної зарплати і менше максимальної бази нарахування ЄСВ.

А це означає, що ЄСВ потрібно заплатити із суми нарахованої квартальної премії в розмірі 792 грн (264 x 3).

У таблиці 6 ЄСВ-звіту суму премії, нараховану звільненій особі, показують у звіті за місяць, у якому здійснено її нарахування (у звіті за липень 2020 року). У звіті потрібно сформувати три окремих рядки.

При цьому:

• у графі 9 зазначайте той самий код категорії застрахованої особи, з яким відображаєте зарплату (у загальному випадку, за звичайними працівниками — «1», за працівниками з інвалідністю — «2»);

• у графі 10 зазначайте КТН «1» — для всіх місяців, за які нарахували премію (його застосовують для осіб, яким після звільнення з роботи нарахована зарплата (премія) за відпрацьований час, див. п. 9 розд. IV Порядку № 435);

• у графі 11 зазначайте місяці, за які проведено нарахування (квітень , травень і червень 2020 року).

Графу 15 не заповнюємо, оскільки дні перебування в трудових відносинах зазначені у звітах за минулі місяці. Усі інші графи заповнюємо у звичайному порядку.

Порядок заповнення таблиці 6 ЄСВ-звіту покажемо на рис. 1.

Таблиця 6. Відомості про нарахування заробітної плати (доходу, грошового забезпечення) застрахованим особам

Рис. 1. Фрагмент таблиці 6 ЄСВ-звіту за липень 2020 року

Тепер поговоримо про заповнення Податкового розрахунку за формою № 1ДФ.

Нагадаємо, що премію включають до загального місячного оподатковуваного доходу того місяця, у якому вони нараховані. Премія буде доходом місяця її нарахування й у тому разі, коли її нараховують звільненому працівникові. Інакше кажучи, якщо премія нарахована за період, що перевищує місяць, розподіляти її не потрібно.

Премія оподатковуватиметься ПДФО за ставкою 18 % і ВЗ за ставкою 1,5 %.

Таким чином, з премії, нарахованої звільненому працівникові, будуть утримані ПДФО в сумі 648 грн (3600 грн х 18 %) і ВЗ у сумі 54 грн (3600 грн х 1,5 %).

Суми премій відображайте в Податковому розрахунку за формою № 1ДФ за квартал, у якому вони нараховані (3 квартал 2020 року). У розділі I премію відображайте як зарплату з кодом ознаки доходу «101» і в розділі II у загальній сумі нарахованого фізособам доходу.

У графі 7 розділу I форми зазначте дату звільнення працівника — «15.06.2020».

Заповнимо Податковий розрахунок за формою № 1ДФ на таку фізичну особу на рис. 2.

Рис. 2. Фрагмент Податкового розрахунку за формою № 1ДФ за 3 квартал 2020 року