25.06.2020

Підсумований облік: якщо відпрацьований час менше норми

У бюджетній організації працюють 2 сторожі за графіком змінності: ніч із 19:00 до 7:00 і на свята з 7:00 до 7:00 (доба). Їм установлений мінімальний оклад. У різні місяці відпрацьована кількість робочих годин у таких працівників різна: буває більше місячної норми, буває менше. Як їм рахувати оклад (за умови, що місяць відпрацьований повністю, тобто немає ні днів відпустки, ні лікарняних і так далі): залежно від відпрацьованих годин або ставити повний оклад?

Коливання у кількості відпрацьованих годин у працівників, яким установлений підсумований облік робочого часу, цілком допустимі. Адже у них виконання норми тривалості робочого часу контролюється в обліковому періоді. А це може бути не лише місяць, але й квартал, півріччя, рік (п. 6 Методрекомендацій № 138*). Тому тривалість робочого часу, встановлена графіком для таких працівників, протягом тижня може змінюватися (бути більше або менше). А ось загальна сума годин роботи за обліковий період обов’язково повинна дорівнювати нормі робочого часу в обліковому періоді.

* Методичні рекомендації щодо застосування підсумованого обліку робочого часу, затверджені наказом Мінпраці від 19.04.2006 р. № 138.

Виняток — працівник, за яким ведеться підсумований облік робочого часу, обіймає частину штатної одиниці і прийнятий на неповний робочий час. У такому разі роботодавець зобов’язаний розрахувати для нього індивідуальну норму робочого часу.

Зверніть увагу, якщо протягом облікового періоду працівник хворів, був у відпустці тощо (тобто у нього є невідпрацьовані дні), для порівняння використовують розрахункову норму робочого часу. Вона дорівнює календарній нормі робочого часу, зменшеній на час, не відпрацьований з поважних причин (див. п. 12 Методрекомендацій № 138, лист Мінсоцполітики від 2 липня 2018 року № 1139/0/101-18/28).

Важливо! Контролювати виконання працівником — «сумовиком» норму робочого часу необхідно лише для визначення надурочних. На порядок визначення розміру основної заробітної плати виконання/невиконання норми не впливає.

Тут головне — відповісти на запитання: чи повністю відпрацював місяць працівник згідно з його графіком виходу на роботу (графіком змінності).

Так, якщо працівник-окладник (лист Мінсоцполітики від 02.07.2018 р. № 1139/0/101-18/28):

• повністю відпрацював усі дні згідно з його графіком виходу на роботу — його основна зарплата дорівнюватиме окладу (тарифній ставці);

• відпрацював місяць не повністю (через хворобу, відпустку і т. д.), основну зарплату розраховуємо пропорційно фактично відпрацьованим дням (а не годинам!**).

** Годинну тарифну ставку розраховують для оплати надурочних годин (якщо обліковий період дорівнює кварталу (півріччю або року)), а не визначення розміру окладу.

Винятковий випадок — коли працівник повністю відпрацював години за графіком, а години до норми він так і не добрав. У такому разі кількість годин, передбачену графіком виходу на роботу (змінності), вважаємо для такого працівника нормою. І якщо він виконав таку норму, то нараховуємо йому тарифну ставку (оклад) у повній сумі (див. лист Мінсоцполітики від 21.02.2017 р. № 242/0/102-17/282).