№12

Оплата праці, червень, 2020/№ 12 Інші номери журналу ›
  • Оклади ОМС підвищено: наскільки й для кого На відміну від держслужбовців (у яких підвищення посадових окладів, як правило, відбувається з початку року), для працівників ОМС останнім часом звістки про підвищення окладів надходять наприкінці весни — початку літа. Та до того ж ще й не з першого числа місяця. 2020 рік не став винятком. Тому сьогодні ми поговоримо не лише про те, наскільки підвищилися оклади працівників ОМС, але й з якої дати їх застосовувати. Поїхали.
  • Попередження про відповідальність за «трудові» порушення
  • Оклади ОМС підвищено: розраховуємо зарплату за червень В одній із попередніх статей (див. на с. 3) ми з’ясували, що завдяки постанові № 441* посадові оклади працівників ОМС було підвищено з 12.06.2020 р., а отже, заробітну плату за червень посадовим особам і службовцям ОМС потрібно буде розрахувати вже з урахуванням підвищення. Про особливості такого розрахунку, а також вплив підвищення окладів на зарплатні складові розповімо в цій статті.
  • Оклади ОМС підвищено: коригуємо «середні» виплати Тільки-но працівникам підприємства, установи, організації підвищують посадові оклади (тарифні ставки) відповідно до законодавства — спрацьовує п. 10 Порядку № 100. Нагадаємо, що ця норма вимагає при обчисленні середньої зарплати проводити спеціальне коригування: або виплат, що включаються до розрахунку такої «середньої», або самої середньої зарплати. Про те, як її виконати при підвищенні окладів посадовим особам і службовцям ОМС, — ми вам підкажемо.
  • Матеріальна допомога на оздоровлення працівникам бюджетних медзакладів Для закладів охорони здоров’я, що фінансуються з бюджету, порядок надання «оздоровчих» поки що не змінився.
  • Допомога на оздоровлення працівникам охорони здоров’я в КНП Деякі бюджетні та комунальні заклади охорони здоров’я, які фінансувалися з бюджету, у процесі реформи медичної сфери були реорганізовані у комунальні некомерційні підприємства (КНП). Це відкрило їм шлях до самостійного формування фонду оплати праці своїх працівників, зокрема надання матеріальної допомоги на оздоровлення.
  • Суміщення посад: який оклад візьме участь у розрахунку доплати? Старший інспектор з кадрів (основна посада), який працює в Територіальному центрі соціального обслуговування (7 тарифний розряд), суміщає 0,5 ставки вакантної посади інженера з охорони праці (без категорії — 8 тарифний розряд). Спеціальне навчання з питань охорони праці пройдено та отримано посвідчення. У штаті територіального центру — 80 працівників. Як потрібно здійснювати оплату праці за суміщення посади інженера з охорони праці: за основною посадою чи за вакантною посадою інженера з охорони праці?
  • Працівник з інвалідністю: розраховуємо «відпускну» компенсацію Працівник з інвалідністю групи III був прийнятий 12 березня 2920 року з окладом 4800 грн. З 01.04.2020 р. по 22.06.2020 р. перебуває у відпустці без збереження зарплати. 9 червня 2020 року він надав заяву про звільнення за власним бажанням. Чи можемо ми його звільнити у відпустці за свій рахунок? Як у такому разі розрахувати компенсацію за невикористану відпустку?
  • Підсумований облік: якщо відпрацьований час менше норми У бюджетній організації працюють 2 сторожі за графіком змінності: ніч із 19:00 до 7:00 і на свята з 7:00 до 7:00 (доба). Їм установлений мінімальний оклад. У різні місяці відпрацьована кількість робочих годин у таких працівників різна: буває більше місячної норми, буває менше. Як їм рахувати оклад (за умови, що місяць відпрацьований повністю, тобто немає ні днів відпустки, ні лікарняних і так далі): залежно від відпрацьованих годин або ставити повний оклад?
  • Відпустка перед звільненням з ОМС за віком Посадовій особі органу місцевого самоврядування (далі — ОМС) виповнюється 65 років 14.06.2020 р. Вона написала заяву на звільнення, але перед звільненням хоче використати щорічну основну відпустку і додаткову відпустку за стаж служби в ОМС. Згідно з трудовою книжкою станом на 14.06.2020 р. стаж служби в ОМС становить 19 років 9 місяців і 24 дні. За попередні роки основні і додаткові щорічні відпустки використані працівником повністю. За період роботи з 17.07.2019 р. по 16.07.2020 р. додаткова відпустка за стаж служби в ОМС йому не надавалася. Чи має право працівник використати перед звільненням щорічну основну відпустку і додаткову відпустку за стаж служби в ОМС тривалістю 15 календарних днів у повному обсязі?
  • «Декретниця» вийшла на роботу: визначаємо право на додаткову відпустку за стаж служби в ОМС Працівниця — посадова особа органу місцевого самоврядування (ОМС) перебувала у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею 3-річного віку з 05.04.2017 р. по 11.02.2020 р., після закінчення якої стала до виконання своїх обов’язків 12.02.2020 р. Вона досягла стажу служби в ОМС 10 років 15.06.2017 р., тобто в період перебування у соцвідпустці для догляду за дитиною до досягнення нею 3 років. Чи надається працівниці додаткова відпустка за стаж служби в ОМС більше 10 років, більше 11 років та більше 12 років?
  • Мінімальний ЄСВ-внесок: різні половинки одного місяця Працівниця установи працювала в червні 2020 року: — з 1-го по 15-те число — на умовах цивільно-правового договору (ЦПД); — з 16-го по 30-те число — на умовах трудового договору. Загальний дохід, отриманий нею за двома договорами, виявився нижчим за МЗП. Що буде базою для нарахування ЄСВ?
  • Дискримінація чи мотивація: строкові контракти з педагогами-пенсіонерами 1 липня 2020 року минає строк переходу на строкові трудові договори з педагогічними працівниками, які отримують пенсію за віком, у державних і комунальних закладах загальної середньої освіти (далі — ЗЗСО). Яка мета такого нововведення? Як воно реалізується? Які є неузгоджені питання та суперечки? З’ясуємо у цій статті.
  • Компенсація: виплата зарплатних боргів у червні 2020 року Якщо роботодавець вчасно не виплатив працівникам зарплату, то він зобов’язаний при виплаті такої заборгованості нарахувати і виплатити компенсацію.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі