12.03.2020

Монетизовані пільги і субсидії: відображаємо у формі № 1ДФ

Чи повинно управління соціального захисту населення відображати в Податковому розрахунку за формою № 1ДФ монетизовані пільги і субсидії, які виплачуються громадянам у грошовій безготівковій формі?

Механізм виплати пільг і житлових субсидій громадянам на оплату житлово-комунальних послуг, придбання твердого і рідкого пічного побутового палива і зрідженого газу визначений Порядком № 373*. Так, згідно з п. 14 Порядку № 373 пільги в грошовій безготівковій формі виплачуються шляхом перерахування структурним підрозділом з питань соцзахисту населення коштів на рахунок пільговика, відкритий в установі уповноваженого банку, або через виплатні об’єкти АТ «Укрпошта».

* Порядок надання пільг на оплату житлово-комунальних послуг, придбання твердого палива і зрідженого газу в грошовій формі, затверджений постановою КМУ від 17.04.2019 р. № 373.

Структурні підрозділи з питань соцзахисту населення подають щомісячно до 27-го числа регіональним органам соцзахисту населення заявки про потребу в коштах для виплати пільг у грошовій формі. Регіональні органи соцзахисту населення, у свою чергу, узагальнюють отримані заявки і не пізніше наступного робочого дня подають Мінсоцполітики узагальнену заявку в розрізі адміністративно-територіальних одиниць (пп. 15, 16 Порядку № 373).

Мінсоцполітики протягом 2 робочих днів перераховує відповідні кошти регіональним органам соцзахисту населення, які не пізніше наступного робочого дня перераховують їх на рахунки структурних підрозділів з питань соцзахисту населення.

Структурні підрозділи соцзахисту протягом 2 робочих днів виплачують пільги в грошовій формі пільговикам (п. 17 Порядку № 373).

Оскільки призначають житлові субсидії і контролюють їх цільове використання структурні підрозділи з питань соцзахисту населення (п. 9 Положення № 848**), саме вони є податковими агентами в розумінні п.п. 14.1.180 ПКУ.

** Положення про порядок призначення житлових субсидій, затверджене постановою КМУ від 21.10.95 р. № 848.

Тобто зобов’язані подавати Податковий розрахунок за формою № 1ДФ.

У загальний місячний (річний) оподатковуваний дохід фізичної особи не включається, зокрема, сума державної та соціальної матеріальної допомоги, державної допомоги (включаючи грошові компенсації особам з інвалідністю, на дітей з інвалідністю при реалізації індивідуальних програм реабілітації осіб з інвалідністю, суми допомоги по вагітності та пологах), винагород і страхових виплат, які отримує платник податку з бюджетів та фондів загальнообов’язкового державного соціального страхування та у формі фінансової допомоги особам з інвалідністю з Фонду соціального захисту інвалідів згідно із законом (п.п. 165.1.1 ПКУ).

Таким чином, суми житлових субсидій і пільг не підпадають під оподаткування ПДФО і військовим збором. Але відобразити їх нарахування фізичним особам у формі № 1ДФ треба. Для цього використовують ознаку доходів «128».