26.03.2020

Видаємо нецільову допомогу працівникові: особливості-2020

Працівник звернувся з проханням виділити йому нецільову благодійну допомогу у зв’язку із сімейними обставинами. Як оподатковується ця сума і відображається у звітності?

Розпочнемо з того, що суму нецільової благодійної допомоги, у тому числі матеріальної, не оподатковують ПДФО і ВЗ, якщо виконані дві умови, встановлені в п.п. 170.7.3 ПКУ:

• допомога надана резидентом (юрособою або фізичною особою);

• її сума за рік сукупно не перевищує суми, що дорівнює розміру місячного прожиткового мінімуму, діючого для працездатної особи на 1 січня звітного податкового року, помноженого на 1,4 і округленого до найближчих 10 гривень.

У 2020 році неоподатковуваний розмір нецільової благодійної допомоги становить 2940 грн

(2102 х 1,4 = 2942,80 ≈ 2940).

Якщо сума допомоги перевищує 2940 грн, тоді частина, що перевищує цей розмір, оподатковується ПДФО за ставкою 18 %, ВЗ — 1,5 %.

Згідно з п.п. 3.31 Інструкції № 5 нецільова благодійна допомога не входить до бази нарахування ЄСВ як матеріальна допомога разового характеру. Про що додатково свідчить і п. 14 розд. I Переліку № 1170. При цьому сума наданої допомоги значення не має. Тому у Звіті з ЄСВ вона не відображається.

У Податковому розрахунку за формою № 1ДФ суму як оподатковуваної, так і неоподатковуваної нецільової благодійної допомоги відображають з ознакою доходу «169».

При цьому суму як оподатковуваної, так і неоподатковуваної допомоги заповнюємо в одному рядку. Якщо сума вписується в рамки 2940 грн, то графи 4а і 4 (суми нарахованого і перерахованого ПДФО) не заповнюємо.

Якщо сума перевищила неоподатковуваний поріг 2940 грн, то в графах 3а і 3 (сума нарахованого і виплаченого доходу) показуємо усю суму, в графи 4а і 4 ставимо ПДФО тільки з оподатковуваної частини (роз’яснення в категорії 103.26 ЗІР).

У рядку «Військовий збір» розділу II Податкового розрахунку відображають загальну суму нарахованого доходу (як оподатковуваного ВЗ, так і не оподатковуваного).

Нагадаємо, що нараховують нецільову благодійну допомогу відповідно до наказу роботодавця, підставою для видання якого служить заява працівника. У ній працівник повинен вказати, що просить надати саме нецільову благодійну допомогу у зв’язку із сімейними обставинами.

Це і дозволить не оподатковувати її при дотриманні перелічених вище умов.

Ще один нюанс. Допомога може бути надана в натуральній формі (наприклад, медикаментами).

І якщо її розмір перевищує 2940 грн, то до складу оподатковуваного доходу фізичної особи оподатковувана частина такої допомоги повинна потрапити з урахуванням «натурального» коефіцієнта. Його величина дорівнює 1,219512.