№6

Оплата праці, березень, 2020/№ 6 Інші номери журналу ›
  • «Антикоронавірусні» закони: вивчаємо та застосовуємо На жаль, хворих на коронавірус зафіксовано вже й в Україні. Починаючи з 12 березня 2020 року Уряд запровадив на всій території України карантин для запобігання поширенню цього вірусу. 17 березня Верховна Рада прийняла цілу низку законів, які мають сприяти активній боротьбі з поширенням коронавірусу. Сьогодні ми розглянемо ті з них, які безпосередньо торкнулися роботодавців та їх працівників.
  • Посадові оклади головбуха і заступника директора ДЮСШ Для головних бухгалтерів, заступників керівників ДЮСШ не встановлені тарифні розряди.
  • Щодо оплати праці працівників закладів освіти під час призупинення навчання через карантин Лист від 13.03.2020 р. № 1/9-161*
  • Переведення на інше підприємство. Розбираємося з компенсацією Що гріха таїти, більшість роботодавців бентежить формулювання «звільнення працівника за переведенням на інше підприємство». І не даремно. Вигода від такої форми звільнення насправді можлива тільки для працівника. Роботодавцям від неї — один клопіт. Проте деякі з них йдуть на передачу працівника «з рук у руки» свідомо — про них і поговоримо.
  • Допомога по вагітності та пологах. Задачки з практики Теорія — це той мінімум (основний набір), який установлює головні правила гри. Вона сувора й суха. Практика — це зовсім інше. Це безліч варіантів, ситуацій, в яких бухгалтеру доводиться розбиратися, досліджувати, з’ясовувати… Ну, як-то кажуть, Шерлок Холмс тут і поруч не стояв! Звісно, багато проблемних питань щодо розрахунку допомоги по вагітності та пологах ходять по колу від одного підприємства до іншого. Тож ми вирішили їх зібрати разом у цій статті та надати на них вичерпні відповіді. Долучайтеся!
  • Працівник був відсторонений від роботи: розраховуємо відпускні З 15.02.2020 р. працівник іде в щорічну основну відпустку на 14 календарних днів. При цьому з 02.10.2019 р. по 25.02.2020 р. працівник відсторонений від роботи за рішенням суду без нарахування зарплати. Інші дні розрахункового періоду працівник відпрацював. Як правильно розрахувати суму відпускних?
  • Неоплачений лікарняний під час відпустки: чи продовжувати її? Працівник перебував у щорічній основній відпустці тривалістю 10 календарних днів з 10.03.2020 р. по 19.03.2020 р. Під час перебування у відпустці йому був виданий листок непрацездатності в період з 12.03.2020 р. по 19.03.2020 р., в якому є позначка про алкогольне сп’яніння працівника. Тобто працівник був тимчасово непрацездатним у зв’язку із захворюванням, що виникло внаслідок алкогольного сп’яніння. Чи треба продовжувати/переносити на інший період щорічну основну відпустку працівника у зв’язку з його непрацездатністю, яка не оплачується?
  • Видаємо нецільову допомогу працівникові: особливості-2020 Працівник звернувся з проханням виділити йому нецільову благодійну допомогу у зв’язку із сімейними обставинами. Як оподатковується ця сума і відображається у звітності?
  • ПСП-нюанс: мати двох дітей або одинока мати Працівниця установи має двох дітей (сина і доньку) віком до 18 років. Сина вона народила, не перебуваючи у шлюбі (у свідоцтві про народження дитини батько не зазначений). Донька — це спільна дитина з іншим чоловіком, з яким вона наразі перебуває в шлюбі. Обидві дитини проживають з матір’ю. За якою підставою така працівниця може розраховувати на ПСП: як одинока мати або як мати двох дітей?
  • Зарплату і перехідні відпускні відобразили в одному рядку: виправляємо в ЄСВ-звіті У лютому 2020 року працівниці, окрім зарплати за лютий у сумі 3542,25 грн, були нараховані відпускні з 24 лютого по 9 березня 2020 року в сумі 2002,14 грн (858,06 грн припадає на період відпустки з 24 по 29 лютого, 1144,08 грн — на період відпустки з 1 по 9 березня). У таблиці 6 ЄСВ-звіту за лютий 2020 року відпускні (за обидва місяці — лютий, березень) і зарплату помилково відобразили загальною сумою (5544,39 грн) одним рядком як суму зарплати за лютий. Як виправити таку помилку в ЄСВ-звіті за березень?
  • Дистанційна робота працівників закладів освіти Відповідно до ст. 29 Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб» від 06.04.2000 р. № 1645-III з метою запобігання поширенню на території України коронавірусу COVID-19 та з урахуванням рішення Державної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій від 10.03.2020 р. Кабінет Міністрів України постановою від 11.03.2020 р. № 211 установив з 12 березня до 3 квітня 2020 року на всій території України карантин, заборонивши, зокрема:
  • Сертифікація вчителів: доплата та присвоєння наступної кваліфкатегорії Нарешті фінансові переваги для вчителів початкових класів після проходження сертифікації розпочали діяти. Набрала чинності постанова КМУ «Про встановлення доплати педагогічним працівникам за успішне проходження сертифікації» від 19.02.2020 р. № 113 (далі — постанова № 113). Давайте проаналізуємо її положення.
  • Компенсація: виплата зарплатних боргів у березні 2020 року Якщо роботодавець вчасно не виплатив працівникам зарплату, то він зобов’язаний при виплаті такої заборгованості нарахувати і виплатити компенсацію.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі