12.11.2020

Дистанційна сесія заочника: чи спрацюють гарантії

Чи треба оплачувати навчальну відпустку працівнику-заочнику, якщо сесія проходить дистанційно?

Передусім нагадаємо: навчання у вищих навчальних закладах (ВНЗ) здійснюється за такими формами (ст. 49 Закону про вищу освіту*):

* Закон України «Про вищу освіту» від 01.07.2014 р. № 1556-VII.

• інституціональна (очна (денна, вечірня), заочна, дистанційна, мережева);

• дуальна (навчання на робочому місці).

Заочна форма здобуття освіти об’єднує проведення навчальних занять і контрольних заходів під час короткочасних сесій та самостійне оволодіння освітньою програмою в період між ними.

Дистанційна форма здобуття освіти — це індивідуалізований процес здобуття освіти, при якій учасники освітнього процесу віддалені один від одного.

Причому ВНЗ мають право поєднувати форми навчання. Зокрема, застосовувати дистанційну форму разом з іншими формами навчання.

Виходить, для працівника, який здобуває освіту у ВНЗ, одночасно можуть застосуються і заочна, і дистанційна форми навчання (п. 3.3 Положення № 466**). У період карантину ВНЗ часто застосовують дистанційну форму навчання й для заочників.

** Положення про дистанційне навчання, затверджене наказом Міносвіти від 25.04.2013 р. № 466.

Тут закономірно виникає запитання: чи треба надавати навчальну відпустку працівнику-студенту, якщо сесія проходить у дистанційній формі?

Згідно з вимогами ст. 216 КЗпП і ст. 15 Закону про відпустки додаткові оплачувані відпустки у зв’язку з навчанням надаються працівникам, які успішно навчаються без відриву від виробництва у вищих навчальних закладах з вечірньою та заочною формами навчання.

Про дистанційну форму у зазначених нормах немає жодного слова.

Проте, на наш погляд, студенти-заочники, в яких навчання проходить онлайн, також мають право на отримання додаткової оплачуваної відпустки, як це передбачено зазначеними нормативно-правовими актами. Адже від того, що заняття проходитимуть не у будівлі вищого навчального закладу, форма навчання не зміниться (була заочною — залишиться заочною). Суміщати роботу з онлайн-сесією працівник все одно не зможе.

Підставою для надання навчальної відпустки буде заява працівника і довідка-виклик навчального закладу, в якій мають бути зазначені форма навчання (у нашому випадку — заочна), рівень акредитації вищого навчального закладу, курс, на якому навчається працівник.

На підставі заяви керівник видає наказ (розпорядження) про надання навчальної відпустки на період, зазначений у довідці-виклику.

Середню зарплату для оплати додаткової відпустки у зв’язку з навчанням розраховують відповідно до Порядку № 100.

А ось оплачувати проїзд до місцезнаходження навчального закладу, як того вимагає ст. 219 КЗпП, роботодавцеві не доведеться. Адже при дистанційній формі навчання їхати працівникові нікуди не треба А отже, роботодавцеві не доведеться нести додаткові витрати.