12.11.2020

«Ковід»-доплата за основним місцем роботи та за сумісництвом

Заклад охорони здоров’я (ЗОЗ) лікує хворих на COVID-19. Завідувач інфекційного відділення за основним місцем роботи працює у цьому ж закладі за сумісництвом лікарем-терапевтом (обіймає 0,5 штатної одиниці). Як нараховувати доплату до 300 % за роботу з COVID-хворими?

Доплата до заробітної плати у розмірі до 300 % встановлюється працівникам медзакладів (що уклали договір з НСЗУ або є державним закладом охорони здоров’я, визначеним для надання стаціонарної медичної допомоги хворим на коронавірусну хворобу (COVID-19)), які безпосередньо задіяні у ліквідації захворювання серед людей, хворих на COVID-19 (п. 5 Прикінцевих та перехідних положень Закону № 533*, постанова № 246**).

* Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо підтримки платників податків на період здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)» від 17.03.2020 р. № 533-IX.

** Постанова КМУ «Деякі питання оплати праці медичних та інших працівників, які безпосередньо зайняті на роботах з ліквідації гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2» від 23.03.2020 р. № 246.

Зазначена доплата має тимчасовий характер. Вона діє з 1 квітня 2020 року на весь період установлення карантину та 30 днів після його відміни. Наразі карантин продовжено до 31 грудня 2020 року.

Перелік працівників, яким установлюється така доплата, а також її розмір затверджує керівник відповідного закладу.

Отже, розберемося з питанням покроково.

З’ясуємо, чи можуть розраховувати на «ковід»-доплату сумісники.

Ні Закон № 533, ні постанова № 246 не містять заборони щодо встановлення доплати за роботу за сумісництвом.

У цих документах вказано тільки на необхідність установлення «ковідної» доплати працівникам, які безпосередньо брали участь у боротьбі з COVID-19.

Тому цю доплату можна встановлювати працівникам як за основним місцем роботи, так і за сумісництвом. Основним критерієм є безпосередня робота з хворими на COVID-19.

Таким чином, якщо працівник брав участь у лікуванні хворих на COVID-19 як за посадою завідувача інфекційним відділенням, так і за посадою лікаря-терапевта, то він має право на встановлення «ковідної» доплати за кожною посадою окремо.

Розмір доплати визначає керівник закладу. Вона встановлюється у відсотках до заробітної плати працівника та може складати від 1 до 300 %. При цьому за посадою завідувача інфекційного відділення (основне місце роботи) і за посадою лікаря-терапевта (сумісництво) можуть встановлюватися різні відсотки. Усе залежить від обсягу безпосередньої роботи з хворими на COVID-19 та рішення керівника.

Розрахунок «ковідної» доплати також проводиться за кожною посадою окремо у відповідно встановленому відсотковому розмірі. Базою нарахування при цьому буде нарахована за місяць зарплата (посадовий оклад з підвищеннями) з урахуванням законодавчо передбачених обов’язкових доплат та надбавок за кожною посадою окремо.