26.11.2020

Захворів у святковий день: оплата хвороби за загальними правилами

Працівник надав листок непрацездатності з періодом хвороби з 14 по 26 жовтня 2020 року (13 к. дн.). Початок хвороби припав на святковий день — 14 жовтня. Чи оплачувати цей день хвороби?

На це запитання є чітка відповідь — звісно, так! Якщо листок непрацездатності оформлений належним чином, то оплачувати його потрібно. Пояснимо. У Законі про соцстрахування зазначено:

а) право на матеріальне забезпечення у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності виникає у застрахованих осіб з настанням страхового випадку в період роботи, включаючи час випробування та день звільнення (ст. 19 Закону про соцстрахування);

б) підставою для надання допомоги по тимчасовій втраті працездатності / вагітності та пологах є виданий у встановленому порядку листок непрацездатності (ст. 31 Закону про соцстрахування).

Листок непрацездатності видається застрахованій особі у разі її захворювання або травми на весь період тимчасової непрацездатності до її відновлення, який обраховується в календарних днях (п. 2.1 Інструкції № 455*).

* Інструкція «Про порядок видачі документів, що засвідчують тимчасову непрацездатність громадян», затверджена наказом МОЗ від 13.11.2001 р. № 455.

Сума страхових виплат застрахованій особі та оплата перших п’яти днів непрацездатності обчислюється шляхом множення суми денної виплати на кількість календарних днів, що підлягають оплаті (п. 2 Порядку № 1266).

Звідси випливає, що оплаті підлягають усі календарні дні хвороби, визначені листком непрацездатності.

Той факт, що перший день хвороби припав на святковий день і не є робочим для хворого працівника, не впливає на загальні правила оплати лікарняних.

І тому за цей день треба нараховувати лікарняні за загальним порядком (див. лист ФСС з ТВП від 18.08.2016 р. № 2.4-46-1431).

Важливо!

Оплаті підлягають усі календарні дні тимчасової непрацездатності, незалежно від того, на які дні припадає період хвороби — робочі, неробочі, вихідні чи святкові.

За умовами наведеного запитання потрібно оплатити всі 13 календарних днів тимчасової непрацездатності:

• перші п’ять днів (з 14 по 18 жовтня 2020 року) — за рахунок роботодавця. Відлік починаємо з першого календарного дня хвороби, незважаючи на те, що він святковий;

• з шостого дня хвороби й до відновлення працездатності — за 8 календарних днів (з 19 по 26 жовтня 2020 року) допомога по тимчасовій непрацездатності фінансується за рахунок ФСС.