№22

Оплата праці, листопад, 2020/№ 22 Інші номери журналу ›
  • Прожитковий мінімум зросте з 1 грудня: на що це вплине 1 грудня 2020 року (уже втретє цього року) підвищиться прожитковий мінімум. Сьогодні ми розглянемо, на які величини вплине ця подія.
  • Нова система оплати праці для держслужбовців 11 листопада 2020 року Кабмін прийняв розпорядження від 11.11.2020 р. № 1414-р.
  • Щодо врахування «ковідної» доплати у розрахунку середньої зарплати Лист від 28.08.2020 р. № 3511-06/52763-07*
  • «Ковідна» доплата у розрахунку середньої зарплати Протягом 2020 року уряд підтримує працівників, які задіяні у боротьбі з інфекційною хворобою COVID-19. Зокрема, їм підвищили заробітну плату шляхом установлення доплат.
  • Єдиний рахунок для сплати податків: зовсім скоро Ех, як би було добре скинути всі податки на один рахунок — і нехай контролюючі органи самі розбираються… Жодної тобі плутанини. Мабуть, саме такою логікою керувалися законодавці, генеруючи ідею про єдиний рахунок для сплати податків. Але чи спростить це життя платнику? Система поки не працює, але деякі висновки можна зробити вже зараз.
  • Два лікарняні листи розірвані вихідними днями Працівник надав два листки непрацездатності з різних закладів охорони здоров’я (захворювання одне й те ж): 1) первинний — з 29 жовтня 2020 року по 6 листопада 2020 року; 2) продовження — з 9 по 25 листопада 2020 року. Між датою закриття першого і датою початку другого листка непрацездатності вклинилися два вихідних дні (7 та 8 листопада). Як оплачувати другий листок непрацездатності?
  • Захворів у святковий день: оплата хвороби за загальними правилами Працівник надав листок непрацездатності з періодом хвороби з 14 по 26 жовтня 2020 року (13 к. дн.). Початок хвороби припав на святковий день — 14 жовтня. Чи оплачувати цей день хвороби?
  • Найменування установи у лікарняному листі: нюанси Чи можна в лікарняному листі в рядку «місце роботи» зазначити найменування установи «Комунальний заклад освіти «Верхньодніпровська спеціальна школа» Дніпропетровської обласної ради» скорочено — «КЗО «Верхньодніпровська спеціальна школа» ДОР»?
  • Працівник захворів під час навчальної відпустки Працівник захворів під час навчальної відпустки, через що не може відвідувати навчальні заняття. Чи утримувати у такому разі вже виплачені відпускні і чи нараховувати лікарняні?
  • Виплати, донараховані держслужбовцям: відображаємо у звітності У жовтні набрала чинності постанова № 940*, якою були підвищені оклади деяким категоріям держслужбовців. Підвищення відбулося з 1 липня 2020 року, тобто заднім числом. У зв’язку з цим у жовтні таким щасливчикам були проведені відповідні зарплатні донарахування. Як їх відобразити у звітності, розкажемо у статті.
  • Підвищуємо кваліфікацію дистанційно: гарантії для працівника Працівників направляємо на курси підвищення кваліфікації. Навчання відбуватиметься дистанційно. Як оплачувати час навчання?
  • Як прийняти на роботу безробітного? Як прийняти працівника на роботу так, щоб його не зняли з обліку в центрі зайнятості?
  • Які документи видати працівнику при звільненні Які документи потрібно видати працівнику при звільненні (крім трудової книжки)? Чи потрібно надавати якісь довідки про спецстаж, використані відпустки на дітей тощо?
  • Матеріальна відповідальність: чи можна покласти на вантажника? У нас працює завідувач складу з графіком роботи 5/2 та 3 вантажники, які працюють за змінним графіком (зміна/2 дні відпочинку). У суботу та неділю на склад надходять ТМЦ, які потрібно приймати. Чи можна вантажникам надати матеріальну відповідальність? Як правильно це оформити?
  • Об’єднана звітність з ПДФО, ВЗ та ЄСВ Грудень 2020 року буде останнім звітним періодом для роботодавців, за який подаватиметься ЄСВшна звітність за формою № Д4. А далі звітуватимемо з ПДФО, ВЗ та ЄСВ, подаючи єдину звітність. Мінфін на своєму сайті оприлюднив проєкт об’єднаної звітності. Тож пропоную розглянути його, щоб розуміти, з чим доведеться працювати.
  • Зарплату міняємо на декретні в ЄСВ-звіті Працівниці за весь вересень 2020 року була нарахована заробітна плата (5000 грн) і відображена в ЄСВ-звіті за цей місяць. У жовтні працівниця принесла лікарняний по вагітності та пологах, відкритий 28.09.2020 р. Їй нарахували декретні на 126 к. дн. з 28.09.2020 р. по 31.01.2021 р. у сумі 20696,76 грн (164,26 грн х 126 к. дн.). Як відобразити в ЄСВ-звіті суми надміру нарахованої зарплати (за 3 к. дн. вересня 2020 року в сумі 681,82 грн) і декретної допомоги за минулий період?
  • Пропустили факт звільнення в ЄСВ-звіті Працівник звільнився 25.09.2020 р. Проте факт звільнення не відобразили в таблиці 5 ЄСВ-звіту за вересень 2020 року. Також і в таблиці 6 ЄСВ-звіту відобразили помилково нараховану зарплату за жовтень як за повністю відпрацьований місяць (7600 грн), відпустка використана повністю, тому компенсація за невикористану відпустку не нараховувалася, у графі 15 проставили — 30 к. дн. Помилку виявили в жовтні 2020 року. Працівник згоден повернути надміру отриману суму грошей. У жовтні була відсторнована (проведена у бухобліку) зарплата в сумі 1036,36 грн. Як заповнити таблиці 5 і 6 ЄСВ-звіту в такому разі?
  • Викладач вишу працює за сумісництвом: як визначити педагогічний стаж Викладач працює у виші з 01.09.2003 р. безперервно і наразі має 17 років і 2 місяці стажу за основною посадою доцента. Протягом трудової діяльності він працював за сумісництвом на педагогічних посадах практичного психолога, викладача. Зокрема, за сумісництвом 2 роки на 0,25 штатної одиниці посади практичного психолога, що дає 6 місяців до педстажу; на 0,5 посади практичного психолога школи близько 4 років, що дає 2 роки до педстажу; практичним психологом вишу на 0,5 ставки 2 роки 10 місяців, що дає ще 1 рік і 5 місяців до педстажу. Цей викладач наполягає, що сумарний стаж його роботи перевищив 20 років і це дає підстави для виплати надбавки у розмірі 30 %. Чи потрібно підсумовувати педагогічний стаж для надбавки як за основним місцем роботи, так і за сумісництвом? Надбавка за стаж сплачується тільки за основним місцем роботи чи за сумісництвом також?
  • Компенсація: виплата зарплатних боргів у листопаді 2020 року Якщо роботодавець вчасно не виплатив працівникам зарплату, то він зобов’язаний при виплаті такої заборгованості нарахувати і виплатити компенсацію.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі