26.11.2020

Найменування установи у лікарняному листі: нюанси

Чи можна в лікарняному листі в рядку «місце роботи» зазначити найменування установи «Комунальний заклад освіти «Верхньодніпровська спеціальна школа» Дніпропетровської обласної ради» скорочено — «КЗО «Верхньодніпровська спеціальна школа» ДОР»?

Скажемо відразу — цього робити не варто.

Річ у тому, що п. 3.1 Інструкції № 532* свідчить: заповнюючи лікарняний лист, у рядку з назвою «місце роботи» необхідно зазначати повну назву підприємства (установи, організації) та його місцезнаходження (адреса).

* Інструкція про порядок заповнення листка непрацездатності, затверджена наказом ФСС від НВ, Мінпраці, ФСС з ТВП від 03.11.2004 р. № 532/274/136/-ос/1406.

Доповнює сказане ст. 16 Закону № 755**, згідно з якою найменування юридичної особи повинне містити в собі не лише найменування підприємства (установи, організації), але ще й інформацію про його організаційно-правову форму.

** Закон України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб — підприємців та громадських формувань» від 15.05.2003 р. № 755-IV.

Виняток — державні органи, органи місцевого самоврядування, державні, комунальні організації, установи, а також релігійні організації.

Виходить, переліченим вище суб’єктам не треба зазначати разом із найменуванням ще і їхню організаційно-правову форму.

Водночас до 10.11.2018 р. у Вимогах № 368/5*** був прописаний п. 2.2 розд. II. У ньому говорилося про те, що найменування комунальних підприємств, державних і комунальних організацій (установ, організацій), дочірніх підприємств, підприємств споживчої кооперації і підприємств об’єднань громадян або релігійних організацій можуть містити інформацію про засновника цієї юрособи.

*** Вимоги до написання найменування юридичної особи, її відокремленого підрозділу, громадського формування, що не має статусу юридичної особи, крім організації профспілки, затверджені наказом Мін’юсту від 05.03.2012 р. № 368/5.

У зв’язку з цим, тоді, наприклад, у закладу охорони здоров’я комунальної власності найменування могло складатися із 3 частин (лист Мін’юсту від 02.04.2018 р. № 3752/8.4.3/32-18):

• його організаційно-правової форми;

• його власного імені;

• органу місцевого самоврядування, до сфери управління якого входить це підприємство.

Після того як Вимоги № 368/5 були викладені в новій редакції, обов’язку привести у відповідність із новими правилами найменування утворених раніше юросіб не було. Тому й зараз можна побачити найменування зазначених вище суб’єктів у колишньому вигляді (як у випадку, що розглядається).

Отже, найменування комунальної установи може бути складене по-різному. І це не буде помилкою. Проте такі послаблення не надають права порушувати порядок заповнення лікарняного листа. Зокрема, безпідставно скорочувати найменування юрособи в рядку «місце роботи».

Зазначати у листку непрацездатності скорочене найменування підприємства (установи, організації) можна, тільки якщо таке найменування:

• затверджено установчими документами підприємства (установи, організації) (лист ФСС з ТВП від 19.05.2016 р. № 5.1-31-768 // «ОП», 2016, № 22, с. 5);

• внесено до Єдиного державного реєстру.