26.11.2020

Працівник захворів під час навчальної відпустки

Працівник захворів під час навчальної відпустки, через що не може відвідувати навчальні заняття. Чи утримувати у такому разі вже виплачені відпускні і чи нараховувати лікарняні?

Передусім давайте з’ясуємо, чи треба оплачувати лікарняний.

Відповідь криється в п. 6 ч. 1 ст. 23 Закону про соцстрахування. Згідно з вказаною нормою період хвороби, який припадає на певний час додаткової відпустки у зв’язку з навчанням, оплаті не підлягає.

Що це означає? А те, що у разі, якщо період хвороби почався і закінчився під час навчальної відпустки — нараховувати лікарняні взагалі не доведеться.

Розраховувати на лікарняні працівник зможе, тільки якщо він продовжує хворіти після закінчення навчальної відпустки. Але у такому разі треба пам’ятати про такі важливі нюанси.

Оплату днів тимчасової непрацездатності проводимо не з дня настання страхового випадку, а з дня, що йде за днем закінчення навчальної відпустки.

Тобто увесь період хвороби складатиметься з:

• частини періоду хвороби, яка збігається з навчальною відпусткою (її оплачувати не треба);

• частини періоду хвороби, яка припадає на дні після закінчення навчальної відпустки (підлягає оплаті).

Відлік перших 5 днів робимо з моменту настання страхового випадку (з першого дня хвороби), незважаючи на те, що він припав на неоплачуваний період.

За загальними правилами плата за перші п’ять днів хвороби лягає на плечі роботодавця. А з шостого дня згідно з ч. 2 ст. 22 Закону про страхування допомогу по тимчасовій непрацездатності виплачує ФСС.

При цьому точкою відліку для «лікарняних» виплат є перший день хвороби, незалежно від того, чи збігаються ці дні з навчальною відпусткою.

Розрахунковим періодом для визначення середньої «лікарняної» зарплати є 12 календарних місяців, що передують місяцю настання страхового випадку, тобто місяцю початку хвороби.

Приклад. Працівникові надана навчальна відпустка для написання диплому з 19 жовтня по 15 листопада 2020 року. Проте з 12 по 20 листопада працівник хворів, що підтверджує наданий листок непрацездатності.

Частина періоду тимчасової непрацездатності працівника припала на період навчальної відпустки (12, 13, 14 і 15 листопада). Тому лікарняний лист оплачуємо починаючи з наступного після закінчення навчальної відпустки дня — з 16 листопада.

Перші чотири дні непрацездатності потрапили на період навчальної відпустки, а отже, оплаті за рахунок роботодавця підлягає лише один день — 16 листопада 2020 року. Тоді як період хвороби з 17 по 20 листопада буде сплачений за рахунок ФСС.

А чи треба подовжувати навчальну відпустку на період, рівний періоду хвороби?

Скажемо відразу — ні. Річ у тому, що продовжити або перенести на інший час у разі тимчасової непрацездатності працівника можна тільки щорічну відпустку і додаткову відпустку «на дітей» (ст. 11 та 20 Закону про відпустки). На навчальну відпустку це правило не поширюється.

До того ж роботодавець не має права міняти термін навчальної відпустки, оскільки він визначається на підставі довідки-виклику, виданої навчальним закладом.

Отже, навчальна відпустка не подовжується і не переноситься у зв’язку з хворобою. Сторнувати відпускні в цьому випадку також не треба!