22.10.2020

Лікарняний закритий: коли виходити на роботу

Працівник надав лікарняний лист, в якому дата закриття — 28.09.2020 р. Та ж дата зазначена в графі «Стати до роботи». Чи вважати цей день робочим?

Щоб відповісти на це запитання, заглянемо в Інструкцію № 532*. Цей документ пропонує при заповненні лікарняного листа (ЛЛ):

* Інструкція про порядок заповнення листка непрацездатності, затверджена наказом ФСС від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань, МОЗ, Мінпраці, ФСС з ТВП від 03.11.2004 р. № 532/274/136/-ос/1406.

• у його графі «Звільнення від роботи»: в першому стовпці «З якого числа» вказувати дату видачі ЛЛ, а в другому стовпці «До якого числа включно» — дату закриття ЛЛ (тобто число і місяць, до якого працівник звільнений від роботи у зв’язку з непрацездатністю включно) (п. 3.12 Порядку № 532);

• у його графі «Стати до роботи» вносити словами число і місяць, коли працівник може приступити до роботи (п. 3.13 Порядку № 532).

Тобто в ситуації, що розглядається, заповнення перерахованих граф має бути таким:

• у другому стовпці «До якого числа включно» графи «Звільнення від роботи» повинно бути вказано «двадцять восьме вересня 2020 р.» (прописом);

• у графі «Стати до роботи» — «двадцять дев’ятого вересня 2020 р.» (прописом). Відповідно першим робочим днем для працівника буде саме 29.09.2020 р.

Увага!

Дати, зазначені в графі «Звільнення від роботи» і графі «Стати до роботи», не повинні збігатися.

Чому?

По-перше, про це свідчить сам бланк ЛЛ, в якому зазначено, до якого числа працівник звільняється від роботи (включно). Тобто приступити до роботи у вказаний період, включаючи день, прописаний у стовпці «До якого числа включно» графи «Звільнення від роботи», працівник не може.

По-друге, як сказано в п. 1.3 Положення № 189**, випадок тимчасової непрацездатності триває безперервно з початку певного захворювання, травми тощо, до відновлення працездатності, яке підтверджується закриттям листка непрацездатності, — «Стати до роботи». Тобто відновлення працездатності працівника підтверджує закриття листка непрацездатності. Після цього працівник може «стати до роботи».

** Положення про експертизу тимчасової непрацездатності, затверджене наказом МОЗ від 09.04.2008 р. № 189.

Якщо ж у ЛЛ дата його закриття і дата виходу працівника на роботу ідентичні — отже, припустилися помилки. Такий листок непрацездатності слід віддати працівникові для виправлення в лікувальній установі, де той був виписаний.

Нагадаємо: у бланку листка непрацездатності лікарем може бути зроблено не більше двох виправлень (п. 4.5 Інструкції № 532). Кожне з них завіряється записом «Виправленому вірити», підписом лікаря і печаткою медичної установи (п. 4.5 Інструкції № 532). Якщо виправлень більше, лікарняний оплаті не підлягає — він є недійсним. У цьому випадку «зіпсований» лікарняний лист слід повернути працівникові, щоб він обміняв його на «новий» — дублікат (див. лист ФСС з ТВП від 19.05.2016 р. № 5.1-31-768). І ще не забувайте: період тимчасової непрацездатності підлягає оплаті, якщо працівник встигне звернутися за призначенням допомоги не пізніше 12 календарних місяців з дня відновлення працездатності.