22.10.2020

Соціальний педагог & обов’язки класного керівника

Соціальний педагог працює в закладі загальної середньої освіти на 0,75 ставки, має ще 4 години на тиждень навчального навантаження та призначений класним керівником. Чи може такий соціальний педагог виконувати ці додаткові обов’язки в межах основного робочого часу?

Тривалість робочого часу за посадою соціального педагога з обсягом роботи на повну ставку становить 40 годин на тиждень.

Тож за умови роботи на 0,75 одиниці посади соціальний педагог має працювати протягом 30 годин на тиждень.Відповідно до п. 1 Положення про умови роботи за сумісництвом працівників державних підприємств, установ, організацій, затвердженого спільним наказом Мінпраці, Мінфіну та Мін’юсту від 28.06.93 р. № 43, сумісництвом вважається виконання працівником, крім своєї основної, іншої регулярної оплачуваної роботи на умовах трудового договору у вільний від основної роботи час на тому ж або іншому підприємстві, в установі, організації.

Зазначеним наказом затверджено Перелік робіт, які не є сумісництвом. Згідно з п. 8 цього Переліку педагогічна робота в тому самому навчальному закладі не вважається сумісництвом.

Відповідно до п. 12 Переліку виконання робіт, зазначених у п. 8, здійснюється залежно від характеру робіт як в основний робочий час, так і за його межами.

Згідно з п. 91 Інструкції про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти, затвердженої наказом Міносвіти від 15 квітня 93 року № 102, працівникам закладів освіти дозволяється вести викладацьку роботу у цьому ж закладі освіти, але в середньому не більше 2 годин на день, якщо вони за основною роботою отримують повний посадовий оклад (ставку). Передостаннім абзацом цього пункту передбачено, що названим працівникам за норму годин, визначену у ньому, оплата проводиться понад основний посадовий оклад (ставку) у порядку, передбаченому для вчителів, тобто за тарифікацією.

Пунктом 36 Інструкції № 102 передбачено, що додаткова оплата за класне керівництво провадиться вчителям та іншим педагогічним працівникам загальноосвітніх навчальних закладів у I — IV класах — у розмірі 20%, а в V — XI (XII) класах — у розмірі 25 % ставки заробітної плати.

Види робіт, які виконує класний керівник, передбачено Положенням про класного керівника навчального закладу системи загальної середньої освіти, затвердженим наказом Міністерства освіти і науки України від 06.09.2000 р. № 434. Виконання обов’язків класного керівника робочим часом не регламентується.

Тому соціальний педагог, який працює на 0,75 штатної одиниці цієї посади, може у межах основного робочого часу здійснювати викладацьку роботу за посадою вчителя в обсязі до 12 годин на тиждень (2 години щодня за шестиденного робочого тижня), а також виконувати обов’язки класного керівника з оплатою цієї всієї педагогічної роботи за тарифікацією.