23.12.2021

Негрошові подарунки: як оподаткувати та відобразити у звітності

Підприємство планує до Нового року вручити подарунки своїм працівникам. Як оподатковуються такі подарунки? Як відобразити їх у звітності?

ПДФО і ВЗ. Одразу про приємний бонус. Підпункт 165.1.39 ПКУ виводить з-під оподаткування вартість негрошових подарунків у частині, яка не перевищує 25 % однієї мінімальної заробітної плати (з розрахунку на місяць), установленої на 1 січня звітного податкового року.

Таким чином, не оподатковуємо подарунки, вартість яких не перевищує у 2021 році 1500 грн, а у 2022 році (1625 грн).

Якщо вартість негрошового подарунка перевищить зазначену суму, то сума перевищення, збільшена на «натуральний» коефіцієнт, перетвориться на оподатковуваний дохід у вигляді додаткового блага (п.п. 164.2.17, п. 164.5, абзац другий п. 174.6 ПКУ).

Що стосується ВЗ, то з не оподатковуваних ПДФО подарунків його не утримуємо (пп. 1.2 і 1.7 п. 161 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ). До бази оподаткування ВЗ увійдуть лише ті виплати, які входять до бази оподаткування ПДФО.

Увага! Якщо частина грошового подарунка оподатковується, то до бази оподаткування ПДФО вона повинна потрапити збільшеною на натуральний коефіцієнт(1,218512).А ось ВЗ утримуємо з «чистої» вартості.

ЄСВ. Якщо подарунок видаємо працівникові, то нарахувань ЄСВ не уникнути. Підставою для цього служить п.п. 2.3.2 Інструкції № 5: вартість подарунків (як у грошовій (премії до свята), так і в натуральній формі) входить до складу заробітної плати працівника. Причому вартість подарунка значення не має.

Тут виникає запитання, в якій сумі включати подарунок до бази нарахування ЄСВ? На нашу думку, саме в тій, яку ви відобразили у бухобліку, оскільки Закон про ЄСВ не встановлює окремих правил визначення бази нарахування ЄСВ у разі, якщо дохід наданий у негрошовій формі. Водночас у його п. 2 ст. 9 вказано, що ЄСВ обчислюють на підставі бухгалтерських та інших документів, відповідно до яких здійснюють нарахування (обчислення) або які підтверджують нарахування (обчислення) виплат (доходу).

Виходячи з цього, якщо ви надаєте негрошовий подарунок, то для цілей ЄСВ слід виходити від суми, в якій ви його зафіксували у бухобліку як дохід отримувача.

Наприклад, якщо ви в грудні 2021 року надали подарунок вартістю 2000 грн, то у бухобліку буде зазначений дохід працівника в сумі 2109,76 грн (1500 грн + 500 грн х 1,219512), тобто частина, яка оподатковується ПДФО, збільшена на натуральний коефіцієнт.

Відповідно і до бази нарахування ЄСВ він повинен потрапити в нарахованій сумі.

Водночас є й інша думка: включати до бази нарахування ЄСВ негрошові доходи в сумі, яка дорівнює їх вартості. Тобто якщо вартість 2000 грн, то саме на таку суму і нараховувати ЄСВ.

На жаль, офіційної позиції податківців із цього питання немає.

Звітність. Подарунковий дохід відображаємо в Д1 Податкового розрахунку як зарплатну виплату.

У 4ДФ Податкового розрахунку: не оподатковуваний дохід відображається з ознакою доходу «160»; оподатковуваний — з ознакою «126».