11.02.2021

Позачерговий upgrade «інвалідного» звіту

Тільки-но наші читачі ознайомилися з новою формою Звіту (форма № 10-ПОІ), за допомогою якої слід було відзвітувати про виконання «інвалідного» нормативу за 2020 рік, як Мінсоцполітики підкинуло сюрприз.

Своїм наказом від 18.12.2020 р. № 821 це відомство внесло правки до вже оновленої форми Звіту (форми № 10-ПОІ).

Кардинально форма Звіту не змінилася. Її лише трохи «підчистили». Так, наприклад:

• показники в рядках 05 і 06 табличної частини Звіту треба буде зазначати не в «тис. грн», а просто в «грн». Завдяки цьому формулу для розрахунку середньорічної зарплати штатного працівника можна буде використати в тому вигляді, в якому вона прописана в п. 11 Інструкції № 591(тобто з урахуванням коефіцієнта «1000»);

• при розподілі працівників за місцем проживання (графа «Місце проживання») треба буде враховувати їх фактичне місце проживання.

Увага! Наказ набуде чинності з дня його офіційного опублікування. Враховуючи строки подання Звіту за 2020 року (до 01.03.2021 р.), імовірніше, доведеться для цього використовувати оновлену форму з урахуванням цих змін.

Переведення держслужбовців РДА на посади в ОМС

НАДС у своєму роз’ясненні від 27.01.2021 р. № 127-р/з пояснило нюанси переведення держслужбовців районних держадміністрацій (далі — РДА) на посади в ОМС.

1. Держслужбовець РДА може бути переведений на посаду ОМС, на яку призначення проводиться сільським, селищним, міським головою, головою районної, районної в місті, обласної ради, без проведення конкурсу.

Єдина умова — професійна компетентність такого держслужбовця повинна відповідати кваліфікаційним вимогам до відповідної посади.

2. Для переведення на посаду в ОМС держслужбовця, який був призначений на посаду шляхом укладення контракту, доведеться до контракту внести зміни, доповнивши його ще однією підставою для припинення.

Вона може звучати так: «у разі переведення на інше підприємство, в установу, організацію».

Увага! Оскільки такої підстави для припинення держслужби в Законі про держслужбу немає, держслужбовців РДА слід звільняти згідно з п. 5 ч. 1 ст. 36 КЗпП (переведення в іншу установу).

Розслідування смерті медпрацівників від COVID-19

З метою дотримання гарантій, передбачених для медпрацівників, які працюють в умовах підвищеного ризику інфікування COVID-19, Кабмін постановою від 05.01.2021 р. № 1 уніс зміни до своїх документів.

1. Доповнив новим розділом постанову КМУ від 17.04.2019 р. № 337.

Цей розділ:

• визначає процедуру розслідування випадків смерті медпрацівників від коронавірусу;

• застосовується в разі смерті медпрацівників державних та комунальних закладів охорони здоров’я, що надають первинну, екстрену, а також у стаціонарних умовах вторинну (спеціалізовану) і третинну (високоспеціалізовану) медичну допомогу пацієнтам з COVID-19, яка настала під час дії карантину та протягом 3 місяців з дати його скасування.

Розслідування таких випадків буде проводитися:

комісією, утвореною керівником закладу охорони здоров’я, в якому працював медпрацівник;

протягом 5 робочих днів з дня її утворення.

2. Зафіксував у постанові КМУ від 17.06.2020 р. № 498, що факт смерті медпрацівника через інфікування коронавірусом установлюється комісією та оформляється актом за формою Н-1.