№3

Оплата праці, лютий, 2021/№ 3 Інші номери журналу ›
  • Як довго зберігати лікарняні листи: вердикт Верховного Суду Фонд соціального страхування (далі — ФСС) активно проводить перевірки навіть під час карантину. Звісно, застрахуватися від них неможливо. Проте можна до них підготуватися. Наприклад, одна із улюблених «фішок» — вимога показати лікарняні листи, які були оплачені ще «за царя Панька». У таку ситуацію може потрапити кожен страхувальник. Тож скільки часу слід зберігати лікарняні листи та до яких наслідків може призвести їх відсутність? Давайте розбиратись. А допоможе нам у цьому Верховний Суд.
  • Позачерговий upgrade «інвалідного» звіту Тільки-но наші читачі ознайомилися з новою формою Звіту (форма № 10-ПОІ), за допомогою якої слід було відзвітувати про виконання «інвалідного» нормативу за 2020 рік, як Мінсоцполітики підкинуло сюрприз.
  • Вихідна допомога при звільненні: «принади» розрахунку Оптимізація штатів… Звучить сучасно, але для працівників, яких скорочують, — болісно. Щоб якось скрасити цей момент, чинним законодавством для них передбачена гарантія у вигляді вихідної допомоги. Про правила нарахування вихідної допомоги та її оподаткування і йтиметься у цій статті.
  • Розраховуємо вихідну допомогу на прикладах Звільняєте працівника за скороченням штатів при реорганізації установи чи він відмовився від роботи після зміни істотних умов праці? Що ж, не забувайте про виплату вихідної допомоги. Як її розрахувати у світлі оновленого Порядку № 100, ми розберемо на реальних життєвих прикладах.
  • Розрахунок при звільненні раніше строку: чи законно? Чи можна провести остаточний розрахунок із працівником раніше дати звільнення?
  • «Відпускна» компенсація: як урахувати премію та карантинну відпустку Працівника прийняли на роботу 15.07.2020 р. У жовтні йому нарахували виробничу премію 1210 грн за III квартал 2020 року. З 02.10.2020 р. по 12.01.2021 р. він перебував у карантинній відпустці без збереження зарплати, в останній день якої звільнився. За скільки днів невикористаної відпустки він має право отримати компенсацію та в якій сумі, якщо щорічна відпустка 24 к. дн.?
  • Мінімальний ЄСВ-внесок і МЗП = 6000 грн За традицією, настання кожного нового року приносить нам підвищення багатьох працеоплатних показників, у тому числі й розміру мінімальної зарплати (див. статтю «Важливі цифри — 2021» // «ОП», 2021, № 1). Як це відобразиться на нарахуванні ЄСВ — розглянемо у сьогоднішній статті.
  • ПСП-2021 «на дітей»: згадуємо правила Дитина для батьків — одночасно і щастя, і витрати. Адже так багато хочеться їй дати, так багато чому навчити. Деякою мірою держава намагається полегшити татам і мамам це завдання, наприклад, надаючи їм можливість скористатися податковою соціальною пільгою (ПСП). Що для цього треба зробити — читайте в сьогоднішній статті.
  • Додаткова база з ЄСВ & розрахунок лікарняних Працівник надав листок непрацездатності з 12.01.2021 р. по 21.01.2021 р. У розрахунковому періоді для визначення суми лікарняних (січень — грудень 2020 року) йому нараховувалася щомісячно зарплата — 5000 грн, але у вересні 2020 року він перебував на лікарняному в період з 21.09.2020 р. по 30.09.2020 р. Загальна сума нарахованого доходу за вересень 2020 року становить 4821,16 грн (3181,82 грн зарплата + 1639,34 грн лікарняні). Тому розраховували додаткову базу для нарахування ЄСВ за вересень у сумі 178,88 грн. Чи бере участь ця сума в розрахунку лікарняних?
  • Об’єднаний звіт з ЄСВ та ПДФО. Вже за січень? Нова звітність, яка об’єднує в собі два звіти, а саме ЄСВшну форму № Д4 та форму № 1ДФ, затверджена наказом Мінфіну від 15.12.2020 р. № 773. Скажемо одразу: вона відрізняється від тієї, що нам показували в проєкті. А ще приховує в собі неприємні несподіванки. Тож поговорити є про що. Поготів, може так статися, що складати цю звітність ви будете навіть раніше, ніж планували.
  • Звільнити декретницю: місія здійсненна? Вагітність — це прекрасний період у житті кожної жінки. Проте більшість роботодавців лякають такі «кардинальні» зміни у житті прекрасної половини суспільства. Адже вони мають особливий «пільговий» статус у взаємовідносинах із роботодавцем. І річ не тільки в тому, що на час декрету керівнику доведеться шукати заміну. Дуже часто роботодавців лякає той факт, що звільнити таких працівниць практично неможливо. Чи дійсно це так? Давайте розбиратися.
  • Індексуємо зарплату за лютий 2021 року На лютневу індексацію впливає індекс споживчих цін за грудень 2020 року. Він склав 100,9 %. Якими будуть коефіцієнти і суми поточної індексації зарплати за лютий 2021 року, дізнаєтеся зі статті.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі