14.01.2021

Нові рахунки для сплати податків, зборів, ЄСВ

З 1 січня 2021 року відкриті нові рахунки для зарахування надходжень до державного та місцевих бюджетів та зарахування коштів єдиного соціального внеску.

Як повідомила Державна казначейська служба України, зміна рахунків відбулася у зв’язку з врегулюванням територіального устрою відповідно до постанови «Про утворення та ліквідацію районів» від 17.07.2020 р. № 807-ІХ та згідно зі ст. 4 Закону про ЄСВ.

Увага! Кошти, сплачені платниками на «старі» рахунки, не будуть зараховуватись, а повертатимуться платникам як нез’ясовані надходження.

Тож будьте уважні!

Крім того, нагадаємо, що з 1 січня можна сплачувати податки через єдиний рахунок*.

* Детальніше про це читайте у статті «Єдиний рахунок для сплати податків: зовсім скоро» // «ОП», 2020, № 22

Об’єднана звітність із ПДФО, ВЗ та ЄСВ

Мінфін затвердив нові форми звітності з ПДФО та ЄСВ, об’єднавши їх в один звіт (наказом від 15.12.2020 р. № 773).

Оновлена форма отримала назву «Податковий розрахунок сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податків — фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, а також сум нарахованого єдиного внеску».

Увага! Податковий розрахунок за об’єднаною формою:

• подається щокварталу;

• перший раз подається за I квартал 2021 року.

Нова форма звіту включає:

• заголовну частину (аналог таблиці 1 ЄСВ-звіту);

• додаток 1 «Відомості про нарахування заробітної плати (доходу, грошового забезпечення) застрахованим особам» (аналог таблиці 6 ЄСВ-звіту);

• додаток 2 формується та подається лише районними (міськими) управліннями праці та соціального захисту населення;

• додаток 3 «Відомості про осіб, які проходять строкову військову службу»;

• додаток 4 «Відомості про суми нарахованого доходу, утриманого та сплаченого податку на доходи фізичних осіб та військового збору» (аналог форми № 1ДФ);

• додаток 5 «Відомості про трудові відносини осіб та період проходження військової служби»;

• додаток 6 «Відомості про наявність підстав для обліку стажу окремим категоріям осіб відповідно до законодавства».

Скорочення працівників обласних та районних державних адміністрацій

У зв’язку з реорганізацією районів у липні 2020 року (постанова КМУ від 17.07.2020 р. № 807-ІХ) уряд оптимізував штатну чисельність працівників обласних та районних державних адміністрацій.

Гранична чисельність таких працівників визначена відповідно для кожної адміністративно-територіальної одиниці (постанова КМУ від 28.12.2020 р. № 1345).

Порівняно з 2020 роком, граничну чисельність працівників райдержадміністрацій з 1 січня 2021 року зменшено майже на 15 тис. одиниць. Чисельність працівників облдержадміністрацій буде скорочена з 1 липня 2021 року. У зв’язку з цим голови облдержадміністрацій зобов’язані забезпечити організацію здійснення заходів:

• у тижневий строк — щодо попередження про можливе наступне звільнення працівників райдержадміністрацій, які реорганізуються;

• у місячний строк з дати попередження — щодо проведення вивільнення державних службовців райдержадміністрацій, які реорганізуються, відповідно до вимог законодавства про державну службу;

• у двомісячний строк з дати попередження — щодо проведення вивільнення працівників райдержадміністрацій, які реорганізуються, відповідно до вимог законодавства про працю.