08.07.2021

Премія новачка в розрахунку лікарняних

У листі Мінсоцполітики від 29.06.2021 р. № 3565/0/290-21/45 фахівці цього відомства відповіли на запитання про включення щомісячної премії в розрахунок лікарняних.

Суть запитання розглянемо на прикладі.

Приклад. Працівника прийняли на роботу 19 квітня 2021 року. З 17 по 26 травня 2021 року він хворів. Страховий стаж працівника — 14 років. У кінці травня працівникові була нарахована премія за відпрацьовані дні травня у розмірі 2000 грн.

Увага, запитання! Чи включається в розрахунок лікарняних сума щомісячної премії? Якщо так — то в якій частині?

Розберемо усе по-порядку. Розрахунковий період у цій ситуації з 19.04.2021 р. по 16.05.2021 р. Згідно з пп. 3 і 27 Порядку № 1266 середньоденну зарплату в цій ситуації треба розрахувати виходячи з оподаткованої ЄСВ суми зарплати, нарахованої працівникові за фактично відпрацьований час перед хворобою.

Деякі експерти висловлювали думку, що щомісячна премія в цій ситуації в розрахунок лікарняних не включається, оскільки її нараховують вже після хвороби (у кінці травня).

Ми не згодні з цією позицією. Пояснимо чому. Уся справа в нормах Порядку № 1266. У нім сказано, що в розрахунок лікарняних включається уся сума зарплати, на яку нараховується ЄСВ.

До складу зарплати також включається і щомісячна премія. Це означає, що при розрахунку середньоденної зарплати в ситуації, що розглядається нами, слід ураховувати усі складові зарплати, нараховані за фактично відпрацьовані дні в розрахунковому періоді.

Тому в розрахунку лікарняних повинна взяти участь як оплата праці за виконану роботу, розрахована виходячи з окладу, так і сума щомісячної премії.

Водночас у розрахунок лікарняних потрапить не вся сума щомісячної премії, а тільки та її частина, яка припадає на відпрацьовані працівником перед хворобою робочі дні.

Як зазначено у прикладі, загальна сума премії за травень склала 2000 грн.

А частина суми премії, яка припадає на період до початку хвороби, складе 1400 грн. Ця сума розраховується так:

2000 : 10 x 7 = 1400 грн,

де 10 — загальна кількість відпрацьованих працівником днів у травні;

7 — кількість відпрацьованих працівником днів до початку хвороби.

Чи згодні з нашими висновками фахівці Мінсоцполітики?

На жаль, у листі, що коментується, вони відповіли коротко і сухо: при розрахунку середньої зарплати враховується зарплата, нарахована за розрахунковий період, на яку нарахований ЄСВ і яка включена у звіт.

Хоча в цій відповіді премія не згадується, все ж можна вважати, що фахівці Мінсоцполітики згодні з нашими висновками. Адже премія є однією зі складових зарплати (ст. 1 і 2 Закону про оплату праці). Звичайно, хотілося б більш розгорнутої відповіді.

Але оскільки на суму премії нарахований ЄСВ і вона відображена разом із зарплатою в об’єднаному звіті, то вона включається в розрахунок лікарняних.

У результаті розрахунок середньоденної зарплати треба провести так. Суму зарплати за відпрацьовані дні квітня і зарплати (разом зі щомісячною премією) за відпрацьовані дні травня треба розділити на загальну кількість відпрацьованих робочих днів за квітень і травень (до дня хвороби).