№13

Оплата праці, липень, 2021/№ 13 Інші номери журналу ›
  • Працівник іде у відпустку: шукаємо заміну Відпускна пора у розпалі. Працівники по черзі йдуть відновлювати сили. А ось у роботодавця, навпаки, проблема — ким замінити тимчасово відсутнього співробітника? Як таку заміну оформити? І найголовніше — як оплатити? Відповіді на ці запитання шукайте в сьогоднішній статті.
  • «Несумові» ЄСВ-помилки: чи буде штраф? Платникові ЄСВ, що допустив помилку в сумових показниках при заповненні Податкового розрахунку (помилка у базі нарахування ЄСВ та/або сумі ЄСВ), загрожує фінансова та адміністративна відповідальність (передбачена ст. 25 і 26 Закону про ЄСВ).
  • Щодо обчислення середньої зарплати для розрахунку лікарняних Лист від 29.06.2021 р. № 3565/0/290-21/45
  • Премія новачка в розрахунку лікарняних У листі Мінсоцполітики від 29.06.2021 р. № 3565/0/290-21/45 фахівці цього відомства відповіли на запитання про включення щомісячної премії в розрахунок лікарняних.
  • Хвороба у відпустці підтверджена довідкою Через те що перехід на електронні лікарняні листи неочікувано затягнувся, багатьом роботодавцям працівники почали приносити довідки замість листків непрацездатності. Чинним законодавством ситуацій із браком бланків листків непрацездатності не передбачено. І за відсутності бланків лікарняних лікарі надають хворим довідки, які підлягають обміну на листки непрацездатності, коли останні з’являться. Що робити роботодавцю, коли працівник захворів у відпустці й ця хвороба підтверджена довідкою замість паперового лікарняного? Ситуація не з простих. Будемо розбиратися.
  • Відпускна компенсація: як потрапити в халепу Компенсація за невикористану відпустку — виплата стара, як той КЗпП. Але ой як не дружать з нею роботодавці. Як накрутять, намутять, наслухаються «дружніх» порад, — і нумо граблі лобом збирати. Може, саме тому й донині компенсація за невикористану відпустку впевнено залишається однією з виплат, щодо правильності та необхідності розрахунку якої постійно точаться спори працівників з роботодавцями, а роботодавців — із контролерами. Тож пропонуємо розглянути, на які граблі найчастіше наступають роботодавці…
  • Додаткова база ЄСВ за минулий період Працівниці (основна, без інвалідності) в останньому місяці відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами (у березні 2021 року) забули визначити додаткову базу для донарахування ЄСВ до розміру мінімального внеску. Виправилися, а саме донарахували ЄСВ до мінвнеску за березень у травні 2021 року. Як показати в Податковому розрахунку додаткову базу та ЄСВ за минулий період?
  • «Нескінченний» лікарняний: коли оплачувати На підприємстві стався нещасний випадок. Працівник досі на лікарняному. За цей період він вже надав 4 лікарняних листи з відміткою про продовження. Коли працівникові нараховувати лікарняні? І як заповнити зворотний бік таких листків непрацездатності?
  • Допомога на оздоровлення: ви запитували — ми відповідаємо До написання цієї статті нас підштовхнули кілька запитань читачів щодо допомоги на оздоровлення. Це, зокрема: до якої частини відпустки вона надається, чи враховується при розрахунку доплати до МЗП, чи входить до розрахунку лікарняних та відпускних тощо. Давайте розглянемо ці питання.
  • Аліменти «із затримкою»: нараховуємо правильно 31 травня 2021 року працівника прийняли на роботу. 2 липня 2021 року надійшла постанова виконавця про утримання аліментів у розмірі 50 % заробітку, з яких: — 1/6 частина, але не менше 50 % прожиткового мінімуму, — щомісячний розмір аліментів; — інша частина спрямовується на погашення боргу по аліментах. Згідно з постановою утримувати аліменти слід з 31.05.2021 р. Як це зробити, якщо зарплата за травень (1 день) складає 300 грн, а за червень — вже виплачена?
  • Відрядження одразу після прийняття на роботу Як розрахувати середню зарплату, що зберігається на період відрядження, працівникові 8-го тарифного розряду (оклад — 4379 грн), який прийнятий на роботу 22 червня 2021 року, а з 23 по 25 червня 2021 року направлений у службову поїздку? На підприємстві встановлений 5-денний робочий тиждень з двома вихідними днями (субота, неділя).
  • Ковід-тест для відрядженого працівника Підприємство відправило працівника у закордонне відрядження. Працівник у зв’язку із закордонною поїздкою поніс витрати на ковід-тестування. Чи підлягають такі витрати компенсації як складова витрат на відрядження?
  • Небезпечні роботи виконуємо тільки за трудовим договором Наймаючи працівників для разових робіт, роботодавець стикається з проблемою їх оформлення: укласти цивільно-правовий договір (далі — ЦПД) чи строковий трудовий договір? Масла у вогонь додає і те, що Держпраці невпинно за цим слідкує та часто-густо перекваліфіковує цивільно-правові договори у трудові. Щоб не потрапити в халепу, укладаючи ЦПД, зверніть увагу на нещодавнє рішення Верховного Суду (далі — ВС).
  • Звільнення у вихідний день Працівнику (основний, без інвалідності) встановлено індивідуальний графік роботи. Він звільняється за власним бажанням 26 червня 2021 року (субота) — в останній робочий день місяця за графіком його роботи. Адміністрація підприємства не проти такого звільнення, але підприємство працює за стандартною п’ятиденкою і 26 червня для працівників адміністрації вихідний день. Як звільнити працівника за наведених обставин? Чи дотягувати при цьому ЄСВ із зарплати працівника у місяці звільнення до мінвнеску?
  • Індексуємо зарплату за липень 2021 року На липневу індексацію впливає індекс споживчих цін за травень 2021 року. Він становить 101,3 %. Якими будуть коефіцієнти і суми поточної індексації зарплати за липень 2021 року, дізнаєтеся зі статті.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі