08.07.2021

«Нескінченний» лікарняний: коли оплачувати

На підприємстві стався нещасний випадок. Працівник досі на лікарняному. За цей період він вже надав 4 лікарняних листи з відміткою про продовження. Коли працівникові нараховувати лікарняні? І як заповнити зворотний бік таких листків непрацездатності?

Порядок виплати допомоги по тимчасовій непрацездатності, пов’язаній з нещасним випадком на виробництві, регламентує спеціальний документ — Порядок № 11*.

* Порядок призначення, перерахунку та проведення страхових виплат, затверджений постановою правління ФСС від 19.07.2018 р. № 11.

Згідно з ним «нещасна» допомога призначається і виплачується:

• за місцем роботи потерпілого, де стався страховий випадок;

• у розмірі 100 % середньої заробітної плати, як за рахунок роботодавця, так і за рахунок ФСС.

Увага! Підставою для нарахування лікарняних є (п. 2.2 Порядку № 11):

1) виданий в установленому порядку листок непрацездатності;

2) акт розслідування нещасного випадку, пов’язаного з виробництвом (за формою Н-1/П — додаток 11 до Порядку № 337**).

** Порядок розслідування та обліку нещасних випадків, професійних захворювань та аварій на виробництві, затверджений постановою КМУ від 17.04.2019 р. № 337.

В іншому — порядок оплати «нещасного» лікарняного нічим не відрізняється від порядку оплати звичайного листка непрацездатності.

Єдине — потерпілому працівникові може знадобитися тривале відновлення. Тобто в період непрацездатності йому може бути виписано декілька лікарняних листів.

Це відбувається так: спершу працівникові відкривають первинний лікарняний лист. Якщо після цього хворий вимагає подальшого лікування, лікарняний лист закривають і виписують наступний листок непрацездатності як продовження попереднього і т. д.

При цьому в первинному лікарняному:

• у полі «Стати до роботи» зазначають, що працівник продовжує хворіти;

• внизу лицьового боку підкреслюють «Продовжує хворіти» і зазначають номер і серію наступного лікарняного листа.

У наступному лікарняному листі в полі «Продовження листка №» ставлять серію і номер попереднього листка непрацездатності.

Зверніть увагу: оплачувати первинний лікарняний лист, як і його продовження, можна вже після того, як працівник їх надасть роботодавцеві. Чекати на останній лікарняний лист, щоб сплатити дні тимчасової непрацездатності, — не треба.

По-перше, лікарняний лист, який має продовження, вважається закритим. А по-друге, так пропонує діяти п. 2.2 Порядку № 11.

Але як тоді табельникові заповнити зворотний бік лікарняного листа-продовження? Достатньо на кожному такому листку непрацездатності:

• у графі «Не працював з __ до___» зазначити період хвороби, коли працівник не працював;

• а графу «Стати до роботи» залишити незаповненою (дату не зазначаємо).