08.07.2021

Аліменти «із затримкою»: нараховуємо правильно

31 травня 2021 року працівника прийняли на роботу. 2 липня 2021 року надійшла постанова виконавця про утримання аліментів у розмірі 50 % заробітку, з яких:
— 1/6 частина, але не менше 50 % прожиткового мінімуму, — щомісячний розмір аліментів;
— інша частина спрямовується на погашення боргу по аліментах.
Згідно з постановою утримувати аліменти слід з 31.05.2021 р. Як це зробити, якщо зарплата за травень (1 день) складає 300 грн, а за червень — вже виплачена?

При примусовому стягненні аліментів підставою для їх нарахування є, зокрема, постанова виконавця про звернення стягнення на зарплату (інші доходи) боржника (ч. 1 ст. 3 Закону № 1404*).

* Закон України «Про виконавче провадження» від 02.06.2016 р. № 1404-VIII.

Тому отримавши такий документ, роботодавець зобов’язаний утримувати аліменти із заробітної плати працівника. Але не з дати, яка вказана в постанові, а з того періоду (місяця), в якому вона надійшла на підприємство (в організацію, установу). Саме такий висновок випливає з вимог ч. 4 ст. 11 Закону № 1404.

У нашому випадку постанова надійшла на підприємство 2 липня 2021 року. Тому уперше утримувати аліменти із заробітної плати працівника треба починаючи із заробітної плати за липень 2021 року.

Водночас оскільки в постанові датою, з якої слід утримувати аліменти, зазначено 31 травня 2021 року, у працівника утворилася заборгованість за платежами. У зв’язку з цим на перших порах із зарплати працівника треба буде:

• утримувати аліменти за поточний місяць (1/6 частина, але не менше 50 % прожиткового мінімуму на дитину**);

** З 1 липня 2021 року мінімальний розмір аліментів на дитину віком до 6 років складає не менше 1006,50 грн, віком від 6 до 18 років — не менше 1255 грн.

• погашати суму заборгованості за минулі періоди (до повного погашення, навіть якщо дитині виповниться 18 (23) років).

Як розрахувати суму заборгованості? На наш погляд, у цій ситуації самостійно розраховувати суму аліментної заборгованості не варто.

Судіть самі. Травень 2021 року відпрацьований працівником не повністю (фактично відпрацьований всього 1 день). Як нараховувати аліменти за такий місяць — у законодавстві не сказано. На практиці обирають один з таких варіантів:

• або розраховують аліменти пропорційно кількості календарних днів неповного місяця;

• або нараховують аліменти виходячи з повного місяця.

Враховуючи те, що бухгалтер за своєю ініціативою не має права зменшувати або збільшувати розмір аліментів, найбільш безпечним варіантом буде заздалегідь уточнити у виконавця суму заборгованості.

Тим паче що визначати суму заборгованості зі сплати аліментів — його обов’язок (ст. 71 Закону № 1404).

Ну а після того, як ви визначитеся з розміром виплат, не забудьте, що при примусовому стягненні аліментів загальний розмір усіх відрахувань із зарплати не може перевищувати 50 % зарплати після утримання з неї ПДФО і ВЗ (ст. 128 КЗпП).

Але пам’ятаєте і про виняток. При стягненні аліментів на неповнолітніх дітей розмір утримань із заробітної плати може досягати 70 %. Вище за цю межу утримувати з працівника аліменти не можна.