10.06.2021

Відпустка для батьків: з’явився проєкт Порядку

09.05.2021 р. набув чинності Закон України від 15.04.2021 р. № 1401.

Завдяки цьому документу КЗпП і Закон про відпустки були доповнені новим видом відпустки — відпусткою при народженні дитини.

Справа залишалася за малим — у місячний строк після набуття чинності привести нормативно-правові акти у відповідність із Законом № 1401 і затвердити нові, необхідні для його реалізації.

І ось на сайті СПО об’єднань профспілок (spo.fpsu.org.ua) опублікований проєкт Порядку надання відпустки при народженні дитини (розділ «Головна» → підрозділ «На обговоренні в СПО»). У цьому документі:

• визначено основні терміни («одинока мати», «одинокий батько», «інший повнолітній родич дитини»);

• установлено строк, протягом якого працівник може скористатися відпусткою (не пізніше 104-го дня із народження дитини);

• наведено необхідний перелік документів для кожної категорії осіб, що мають право на таку відпустку;

• зазначено, що при народженні двох і більше дітей від однієї вагітності тривалість відпустки не збільшується;

• установлено граничний строк для виплати зарплати за час відпустки — не пізніше за три дні з дня його початку.

Низка посад ОМС «отримала» категорії

Кабінет Міністрів України своїм розпорядженням «Про віднесення посад в органах місцевого самоврядування до відповідних категорій посад в органах місцевого самоврядування» від 26.05.2021 р. № 523-р урегулював питання віднесення деяких посад ОМС до відповідних категорій.

Це розпорядження розроблено НАДС із метою врегулювання питання віднесення посад:

• керівника сектору сільської, селищної ради до шостої категорії посад в органах місцевого самоврядування;

• заступника керівника управління, відділу, заступника керівника управління — начальника відділу сільської, селищної ради до шостої категорії посад в органах місцевого самоврядування;

• керівника відділу, сектору у складі управління сільської, селищної ради до шостої категорії посад в органах місцевого самоврядування.

Декретна відпустка: у ФОП немає на неї права

Головне управління Держпраці в Дніпропетровській області нагадує.

Право на відпустку мають громадяни України, які перебувають у трудових відносинах із підприємствами, установами, організаціями незалежно від форми власності, виду діяльності, а також працюють у ФОП (ст. 2 Закону про відпустки). Аналогічна норма міститься й у ст. 74 КЗпП.

Порядок надання відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трьох років прописано у ст. 18 Закону про відпустки. Згідно з цією нормою такий вид відпустки надається:

• після закінчення відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами;

• за бажанням матері або батька дитини одному з них.

Ця відпустка також може бути використана повністю або частинами іншими родичами, які фактично доглядають за дитиною.

Враховуючи те, що ФОП здійснює підприємницьку діяльність (а не перебуває в трудових відносинах сам із собою), то на нього не поширюється право на отримання відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трьох років.