10.06.2021

«Вислужна» надбавка соцпрацівникам

Працівникам установ соціального захисту населення виплачується надбавка за вислугу років. Порядок її виплати, розмір та нюанси розглянемо у статті.

Порядок виплати. Виплату «вислужної» надбавки соцпрацівникам регулює Порядок № 239*. Дія Порядку поширюється на працівників державних та комунальних установ соцзахисту населення незалежно від підпорядкування, умови оплати праці яких визначаються згідно з Умовами № 308/519**.

* Порядок виплати надбавки за вислугу років працівникам державних та комунальних установ соціального захисту населення, затверджений наказом Мінсоцполітики від 15.06.2011 р. № 239.

** Умови оплати праці працівників закладів охорони здоров’я та установ соціального захисту населення, затверджені спільним наказом МОЗ та Мінсоцполітики від 05.10.2005 р. № 308/519.

Надбавка за вислугу років установлюється у відсотковому значенні виходячи з посадового окладу з урахуванням підвищень без урахування інших доплат і надбавок. А також залежно від спеціального стажу роботи: понад 3 роки — 10 %, понад 10 років — 20 %, понад 20 років — 30 %.

Відповідно до п. 3 Порядоку № 239 «вислужна» надбавка виплачується:

• керівникам установ соцзахисту населення та їх заступникам з основного виду діяльності;

• керівникам структурних підрозділів та їх заступникам із соціальної, психологічної, педагогічної, фізичної, медичної, трудової, професійної реабілітації, надання соціальних (соціально-медичних) послуг, соцобслуговування, медичного супроводу, спостереження, забезпечення стаціонарного проживання тощо, крім тих, що мають право на виплату надбавки за вислугу років на інших підставах;

• інструкторам з трудової адаптації, методистам з профреабілітації, організаторам культурно-дозвіллєвої діяльності, фахівцям із соцроботи (із соцдопомоги вдома, з фізичної реабілітації), соцпрацівникам, психологам, соцробітникам.

«Вислужна» надбавка виплачується щомісяця за фактично відпрацьований час за основним місцем роботи і за сумісництвом (п. 7 Порядку № 239).

Установлення «вислужної» надбавки або зміна її розміру проводиться з місяця, що настає за місяцем виникнення такого права (п. 9 Порядку № 239).

«Надбавочний» стаж. Стаж для встановлення надбавки обчислюється на підставі трудової книжки та інших (підтверджуючих стаж) документів.

Згідно з п. 4 Порядку № 239 до «надбавочного» стажу включається, зокрема:

1) час роботи у державних та комунальних установах, закладах та організаціях, незалежно від підпорядкування, на посадах, визначених у п. 3 цього Порядку, та з оплатою праці за Умовами № 308/519;

2) час, відведений на підвищення кваліфікації з відривом від роботи, якщо працівник до і після направлення на підвищення кваліфікації працював на посадах, визначених у п. 3 цього Порядку;

3) час строкової військової служби, якщо працівник до призову на службу працював на посадах, визначених у п. 3 цього Порядку, та протягом трьох місяців після звільнення з військової служби був прийнятий на роботу на одну із зазначених посад в установу соцзахисту населення;

4) час, коли працівник фактично не працював, але за ним згідно із законодавством зберігалися місце роботи та зарплата повністю або частково;

5) час відпустки для догляду за дитиною до 3 років, із 3 до 6 років (за медвисновком, до 16 років, коли дитина хвора на цукровий діабет І типу).