10.06.2021

ПСП «на дітей» для прийомних батьків

У травні 2021 року на роботу прийняли працівника, який має трьох дітей (1 рідну і 2 прийомні дитини). Оклад працівника — 6000 грн. Чи має чоловік право на ПСП, якщо його дружина не користується пільгою? І якщо так, то в якому розмірі?

Передусім нагадаємо, що право на ПСП «на дітей» мають три категорії платників податків:

1) особи, які утримують двох або більше дітей віком до 18 років (n.n. 169.1.2 ПКУ);

2) одинокі матері (батьки), вдови (вдівці) або опікуни, піклувальники (n.n. «а» n.n. 169.1.3 ПКУ);

3) особи, які утримують дитину-інваліда (n.n. «б» n.n. 169.1.3 ПКУ).

А ось прийомні батьки в наведених нормах не зазначені. Тому скористатися правом на ПСП як прийомний батько ваш працівник не зможе.

Відразу виникає думка: напевно, такий працівник має право на ПСП як особа, яка утримує трьох дітей.

І тут промах. Ні, такого права у працівника немає. І справа тут не в розмірі його місячного доходу, який не повинен перевищувати граничної межі, що надає право на застосування ПСП (n.n. 169.4.1 ПКУ).

А в тому, що для отримання права на ПСП працівникові, який має двох і більше дітей до 18 років, необхідно:

1) документально підтвердити свій статус*.

* Подробиці — у статті «Документи для застосування ПСП» // «ОП», 2020, № 3.

Тобто довести, що на нього покладені батьківські права і обов’язки стосовно хоча б двох із його дітей. Чи зможе наш названий батько виконати цю умову? Ні. І ось чому.

Згідно зі ст. 2562 Сімейного кодексу прийомні батьки є лише законними представниками своїх прийомних дітей. Тобто діти, потрапляючи в прийомну сім’ю, не отримують прав дочки або сина (як це відбувається при усиновленні). За ними зберігається статус дитини-сироти або дитини, позбавленої батьківського піклування (п. 2 Положення № 565**).

** Положення про прийомну сім’ю, затверджене постановою КМУ від 26.04.2002 р. № 565.

У зв’язку з цим названий батько для отримання права на ПСП як платник, який має двох або більше дітей віком до 18 років, не зможе надати жоден з документів, зазначених у п.п. 3 п. 5 Порядку № 1227***.

*** Порядок подання документів для застосування податкової соціальної пільги, затверджений постановою КМУ від 29.12.2010 р. № 1227.

Наприклад: копію свідоцтва про народження дитини (дітей), в яких він зазначений як батько, документ, що підтверджує встановлення батьківства або копію рішення органу опіки та піклування про встановлення опіки або піклування;

2) підтвердити, що він утримує і виховує дітей.

І ця умова для прийомних батьків не може бути виконана. Оскільки хоч на них і покладені обов’язки з виховання і розвитку прийомних дітей, таких дітей утримують не вони, а держава.

Так, згідно з п. 18 Положення № 565 кошти на утримання прийомних дітей у прийомній сім’ї виділяє держава у вигляді соціальної допомоги дітям і грошового забезпечення прийомним батькам.

Звідси висновок: на жаль, ваш працівник не має права на ПСП ні як прийомний батько, ні як особа, яка утримує двох і більше дітей віком до 18 років.