11.03.2021

Щодо врахування періоду простою при обчисленні середньої зарплати для визначення відпускних

Лист від 08.02.2021 р. № 4708-06/7891-09*

* Коментар до цього листа читайте у «Простій у розрахунку середньої зарплати».

Мінекономіки розглянуло <…> звернення щодо обчислення середньої заробітної плати для оплати часу відпусток та в межах компетенції повідомляє.

Нарахування виплат для оплати часу відпусток проводиться відповідно до Порядку обчислення середньої заробітної плати, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 08.02.95 р. № 100 (далі — Порядок) (зі змінами), виходячи з виплат за останні дванадцять календарних місяців роботи, що передують місяцю надання відпустки.

Абзацом 6 пункту 2 Порядку передбачено, що час, протягом якого працівники згідно з чинним законодавством або з інших поважних причин не працювали і за ними не зберігався заробіток або зберігався частково, виключається з розрахункового періоду. До цього часу належить, зокрема, час простою не з вини працівника.

При цьому, якщо простій запроваджено на певний період, який включає і вихідні дні, то при обчисленні середньої заробітної плати для оплати часу відпусток необхідно виключити весь період простою, з урахуванням вихідних днів.

Одночасно повідомляємо, що листи міністерств не є нормативно-правовими актами та мають інформаційно-рекомендаційний характер.

З метою недопущення поширення гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, Мінекономіки мінімізує використання паперового документообігу, у зв’язку з чим відповідь надається електронною поштою.

Заступник Міністра з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Ігор ДЯДЮРА