27.05.2021

Декретна відпустка за основним місцем роботи та за сумісництвом

Працівниця працює за основним місцем роботи та за внутрішнім сумісництвом. Згідно з листком непрацездатності право на відпустку у зв’язку з вагітністю та пологами у неї настало з 24 травня 2021 року.
1. Чи може вона за основним місцем роботи піти у декрет із першого дня настання на нього права, а за внутрішнім сумісництвом продовжувати працювати й скористатися декретною відпусткою з 15 червня 2021 року?
2. Якщо так, то як це правильно оформити і як розрахувати суму допомоги по вагітності та пологах?

Відпустка у зв’язку з вагітністю та пологами: відпочивати чи працювати

Робота за основним місцем та за сумісництвом (навіть внутрішнім) — це різні трудові договори. І за кожним із них працівниця має право на відпустку у зв’язку з вагітністю та пологами (ст. 179 КЗпП, ст.17 і ст. 20 Закону про відпустки) і виплату допомоги по вагітності та пологах.

Допомога по вагітності та пологах надається застрахованій особі у формі матеріального забезпечення, яке компенсує втрату заробітної плати (доходу) за період відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами (ст. 25 Закону про соцстрахування).

Підставою для призначення допомоги по вагітності та пологах є виданий у встановленому порядку листок непрацездатності (далі — ЛН) (ст. 31 Закону про соцстрахування). У разі роботи за сумісництвом, у тому числі за внутрішнім сумісництвом, — копія ЛН, засвідчена підписом керівника і печаткою (за наявності) за основним місцем роботи.

Право працівниці на відпустку у зв’язку з вагітністю та пологами і на одержання допомоги виникає з дня, зазначеного у ЛН, виданого у зв’язку з вагітністю та пологами. Зауважте: саме право, а не обов’язок працівниці іти у зазначену відпустку.

Але працівниця може не скористатися цим правом і продовжити працювати.

Також вона має право за основним місцем роботи піти у декрет, а за внутрішнім сумісництвом продовжувати працювати деякий час. А вже потім жінка може скористатися декретною відпусткою і за внутрішнім сумісництвом із того дня, з якого вона забажає, але в межах строку, зазначеного в ЛН.

Такий «нестандартний» вихід у декретну відпустку потрібно правильно оформити.

Оформлення декретної відпустки

За основним місцем роботи. За основним місцем роботи оформлюйте декретну відпустку за загальними правилами:

• відповідальна особа роботодавця перевіряє правильність оформлення ЛН та передає його на розгляд комісії із соцстрахування;

• комісія розглядає наданий документ і не пізніше 10 днів із дня його надходження складає протокол щодо рішення про призначення допомоги по вагітності та пологах;

• бухгалтер проводить розрахунок сум декретних (при позитивному рішенні комісії), подає заяву-розрахунок до ФСС та довідковий Об’єднаний звіт (у разі потреби)*. Коли кошти від ФСС надійдуть на спецрахунок роботодавця, останній повинен перерахувати їх на зарплатну картку працівниці (або виплатити через касу готівкою) та сповістити Фонд про факт виплати.

* Детальніше про цей звіт читайте у статті «Об’єднаний звіт: «Звітний» як «Довідковий» цього випуску.

Деякі роботодавці вважають за потрібне також ще видати наказ про відпустку у зв’язку з вагітністю та пологами. Але, якщо працівниця йде у таку відпустку відповідно до строків, зазначених у ЛН, наказ можна не видавати. Підставою для надання декретної відпустки є ЛН.

Обов’язково видавайте наказ у разі, якщо фактичний строк декретної відпустки (у межах ЛН) відрізняється від зазначеного в ЛН. Наприклад, якщо працівниця скористалася правом на декретну відпустку не з першого дня, а пізніше.

За сумісництвом. За внутрішнім сумісництвом працівниця деякий час (коли за основним місцем роботи вона буде у декретній відпустці) продовжує працювати, тому за цей період жодних документів на роботу за сумісництвом додатково видавати не потрібно.

А от у червні 2021 року, за умовами наведеного питання, вона скористається декретною відпусткою за сумісництвом. У зв’язку з чим має надати роботодавцю заяву про надання їй декретної відпустки з бажаного дня (у межах ЛН).

Оскільки працівниця є внутрішнім сумісником, то роботодавець робить копію ЛН та довідку про зарплату в розрахунковому періоді (сам для себе), комісія із соцстрахування протокольно приймає рішення про призначення допомоги, роботодавець видає відповідний наказ. І допомога по вагітності та пологах призначається з дня, коли працівниця скористалася правом на декретну відпустку.

А зараз про найцікавіше — про розрахунок допомоги по вагітності та пологах у ситуації, що розглядається.

Розрахунок допомоги по вагітності та пологах

Розрахунок допомоги по вагітності та пологах проводимо за правилами Порядку № 1266. Розраховуємо суму допомоги (Д) за формулою:

Д = ЗПсер х КДв,

де ЗПсер — сума середньоденної заробітної плати;

КДв — кількість днів перебування у відпустці, у загальному випадку — 126.

Середньоденну зарплату розраховуйте так:

ЗПсер = ЗПрп : КДрп,

де ЗПрп — нарахована в розрахунковому періоді сума зарплати, на яку нараховувався ЄСВ;

КДрп — кількість календарних днів у розрахунковому періоді (12 місяців, що передують місяцю, в якому настав страховий випадок), за винятком календарних днів, не відпрацьованих із поважних причин.

Поважними причинами згідно з Порядком № 1266 є:

• тимчасова непрацездатність;

• відпустка без збереження зарплати;

• відпустка для догляду за дитиною до 3 та 6 (за медвисновком) років.

Допомога по вагітності та пологах надається застрахованій особі у розмірі 100 % середньої зарплати, обчисленої за правилами Порядку № 1266, і не залежить від страхового стажу. Тому суму денної виплати не розраховуємо.

При розрахунку допомоги по вагітності та пологах за внутрішнім сумісництвом у ситуації, що розглядається, зверніть увагу на таке. Незважаючи на те, що працівниця за внутрішнім сумісництвом піде у декретну відпустку з червня 2021 року, розрахунковим періодом для неї будуть 12 календарних місяців роботи, що передують травню 2021 року (місяцю, в якому вона набула права на декретну відпустку).

Також не забувайте про сумові обмеження. Про них див. у статті «Важливі цифри — 2021» // «ОП», 2021, № 1 (ср. ).

Нагадаємо, що умовно обмеження для декретних можна поділити на:

1) загальні (для усіх працівників):

• сума декретних на місяць не повинна перевищувати максимальної величини бази нарахування ЄСВ;

• сума денної зарплати за основним (!) місцем роботи повинна бути не меншою за суму допомоги, що розрахована виходячи з МЗП, установленої на час настання страхового випадку;

• cередньоденна зарплата не може перевищувати максимальну величину бази нарахування ЄСВ із розрахунку на один календарний день (обчислюється діленням установленого її розміру в останньому місяці розрахункового періоду на середньомісячну кількість календарних днів (30, 44));

2) спеціальні (для працівників, у яких страховий стаж менше за 6 місяців протягом останніх 12 місяців). Середньоденна зарплата повинна бути не вище за суму, обчислену з двократного розміру МЗП.

Ще раз наголошуємо: зазначені максимальні обмеження діють як за основним місцем роботи, так і за сумісництвом, а от мінімальні обмеження застосовуються тільки за основним місцем роботи.

Числовий приклад

Приклад. Працівниця з 24 травня по 26 вересня 2021 року (126 календарних днів) іде у декретну відпустку за основним місцем роботи, а за внутрішнім сумісництвом — з 15 червня по 26 вересня 2021 року (104 календарних дні).

Сума доходу, на який нарахований ЄСВ, за основним місцем роботи за період травень 2020 року — квітень 2021 року становить 68687,20 грн, страховий стаж за останній рік — більше 6 місяців. У тому числі за дні хвороби з 10 по 23 лютого 2021 року (14 календарних днів) працівниці нараховано 2207,80 грн лікарняних.

Сума доходу, на який нарахований ЄСВ, за сумісництвом за період травень 2020 року — квітень 2021 року становить 39093,23 грн. У тому числі сума лікарняних за 14 днів хвороби — 1202,78 грн.

Розрахуємо декретні за основним місцем роботи. Право на декретну відпустку у працівниці настає в травні 2021 року. Розрахунковий період для обчислення середньоденної зарплати: травень 2020 року — квітень 2021 року.

Із кількості календарних днів розрахункового періоду виключимо календарні дні, не відпрацьовні з поважних причин (дні хвороби):

365 - 14 = 351 (к. дн.).

Із загальної суми доходу виключимо суму лікарняних:

68687,20 - 2207,80 = 66479,40 (грн).

Розрахуємо середньоденну зарплату:

66479,40 : 351 = 189,40 (грн).

Порівнювати фактичну середньоденну зарплату для розрахунку декретних потрібно із середньоденною зарплатою, розрахованою з розміру МЗП, що діє у травні.

Тоді розмір нижнього обмеження становитиме:

6000,00 : 30,44 = 197,11 (грн).

При порівнянні фактична середньоденна зарплата виявилася нижче мінімальної гарантії для декретних (189,40 < 197,11).

Розрахунок декретних здійснюємо виходячи з мінімальної середньоденної зарплати:

197,11 х 126 = 24835,86 (грн).

Розрахуємо декретні за сумісництвом. Декретною відпусткою за сумісництвом працівниця скористалася з червня 2021 року, але настання страхового випадку зафіксовано у ЛН з травня 2021 року. Тут пам’ятаємо правило визначення розрахункового періоду, закріплене в Порядку № 1266, і орієнтуємося на місяць, в якому настав страховий випадок, а не на той місяць, з якого працівниця пішла у декретну відпустку.

Тому розрахунковим періодом будуть 12 місяців, що передують дню настання права на таку відпустку (травень 2020 року — квітень 2021 року).Тоді кількість календарних днів розрахункового періоду будуть такими ж, як і за основним місцем роботи:

365 - 14 = 351 (к. дн.).

Сума зарплати розрахункового періоду:

39093,23 - 1202,78 = 37890,45 (грн).

Розрахуємо середньоденну зарплату:

37890,45 : 351 = 107,95 (грн).

Декретні за сумісництвом нараховуємо «за фактом» (мінімальні гарантії не застосовуємо):

107,95 х 104 = 11226,80 (грн).