№10

Оплата праці, травень, 2021/№ 10 Інші номери журналу ›
  • Донори: «урізані» пільги 25 січня 2021 року на зміну старому «донорському» Закону від 23.06.95 р. № 239/95-ВР прийшов новий — Закон № 931*. Одночасно було внесено зміни й до ст. 124 КЗпП**. На перший погляд, нічого кардинального не відбулося. Ці документи також передбачають низку пільг для донорів, у тому числі й ті, які зобов’язаний надати роботодавець. Але, як виявилося, деякі привілеї для тих, хто здає кров, були все ж урізані.
  • Електронні лікарняні — з 1 червня 11 травня 2021 року під час селекторної наради під головуванням Президента України було розглянуто питання про введення електронних лікарняних (president.gov.ua/news/).
  • Щодо гарантій працівнику-донору у разі донації крові у вихідні дні Лист від 04.05.2021 р. № 4712-05/26179-07*
  • Щодо гарантій працівнику-донору у разі донації крові у період відпустки Лист від 04.05.2021 р. № 4712-06/26180-07*
  • Декретна відпустка за основним місцем роботи та за сумісництвом Працівниця працює за основним місцем роботи та за внутрішнім сумісництвом. Згідно з листком непрацездатності право на відпустку у зв’язку з вагітністю та пологами у неї настало з 24 травня 2021 року. 1. Чи може вона за основним місцем роботи піти у декрет із першого дня настання на нього права, а за внутрішнім сумісництвом продовжувати працювати й скористатися декретною відпусткою з 15 червня 2021 року? 2. Якщо так, то як це правильно оформити і як розрахувати суму допомоги по вагітності та пологах?
  • Щорічна відпустка: переносимо, подовжуємо Навіть якщо щорічна відпустка була запланована в графіку відпусток у повній відповідності з побажаннями працівника та інтересами виробництва, вона може бути перенесена на інший період або продовжена. Про всі нюанси такого перенесення і продовження поговоримо в сьогоднішній статті.
  • Об’єднаний звіт: «Звітний» як «Довідковий» Перший місяць другого кварталу добіг кінця. Отже, у роботодавців за окремими працівниками може виникнути потреба подати довідковий Об’єднаний звіт з ЄСВ та ПДФО (далі — Розрахунок). Як формувати та заповнювати такий Розрахунок? Яке його наповнення? В які строки здавати? Відповіді на ці запитання ви знайдете в нашій статті.
  • Дата звільнення без нарахувань: у додатку 4ДФ не відображаємо! Працівниця звільнилася 19.05.2021 р. за власним бажанням (ст. 38 КЗпП), перебуваючи у відпустці для догляду за дитиною до 3 років. Щорічну відпустку вона відгуляла повністю, тому дохід (компенсацію за невикористану відпустку) у звітному кварталі їй не нараховувався. Чи треба буде відображати в додатку 4ДФ Податкового розрахунку за 2 квартал за нею інформацію з датою звільнення в графі 8?
  • Внутрішня сумісниця в декреті: показуємо в Податковому розрахунку У статті на с. 12 ми розповіли про особливості розрахунку допомоги по вагітності та пологах працівниці — внутрішньої сумісниці, яка пішла у декрет за внутрішнім сумісництвом пізніше, ніж за основним місцем роботи. Не менш цікавим є порядок відображення цих подій у додатках до Податкового розрахунку. У цій статті розглянемо саме його.
  • Айболить-ФОП: як оплачувати лікарняний Працівник установи хворів із 7 по 18 травня 2021 року (12 календарних днів). Лікарняний лист, який він надав, виданий лікуючим лікарем-ФОП. Чи має право лікар-ФОП видавати листки непрацездатності більше ніж на 10 днів?
  • Надбавка за вислугу років працівникам спортшкіл Надбавка за вислугу років установлюється окремим категоріям працівників спортивних шкіл усіх типів та спеціалізованих навчальних закладів спортивного профілю. Порядок її виплати, розміри та нюанси розглянемо у статті.
  • Надбавка за вислугу років у держорганах Надбавка за вислугу років є у більшості категорій працівників держорганів. Це один із видів заохочення до тривалої роботи в держорганах. «Вислужна» надбавка є складовою зарплати, а її розмір залежить від стажу роботи. Розглянемо основні моменти встановлення та розміри «вислужної» надбавки в держслужбі.
  • Компенсація: виплата зарплатних боргів у травні 2021 року Якщо роботодавець вчасно не виплатив працівникам зарплату, то він зобов’язаний при виплаті такої заборгованості нарахувати і виплатити компенсацію.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі