27.05.2021

Дата звільнення без нарахувань: у додатку 4ДФ не відображаємо!

Працівниця звільнилася 19.05.2021 р. за власним бажанням (ст. 38 КЗпП), перебуваючи у відпустці для догляду за дитиною до 3 років. Щорічну відпустку вона відгуляла повністю, тому дохід (компенсацію за невикористану відпустку) у звітному кварталі їй не нараховувався. Чи треба буде відображати в додатку 4ДФ Податкового розрахунку за 2 квартал за нею інформацію з датою звільнення в графі 8?

У додатку 4ДФ «Відомості про суми нарахованого доходу, утриманого та сплаченого податку на доходи фізичних осіб та військового збору» об’єднаного звіту з ЄСВ, ПДФО та ВЗ у ситуації, що склалася, коли доходу за квартал не нараховано і не виплачено, інформацію про звільнену працівницю відображати не треба.

Пояснимо чому. Згідно з п.п. «б» п. 176.2 ПКУ податкові агенти і платники єдиного внеску подають Податковий розрахунок сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податків — фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, а також сум нарахованого єдиного внеску за звітний квартал тільки у разі нарахування/виплати доходів на користь фізичних осіб у такому кварталі.

Також у п. 4 розд. IV Порядку № 4 зазначено, що графу 8 «Дата звільнення з роботи» заповнюють тільки по тих платниках податків, які:

• були звільнені у звітному періоді з місця роботи, на якому вони отримували дохід у вигляді заробітної плати або

• звільнені до початку звітного періоду, але отримували зарплату у звітному періоді.

Отже, головна умова для того, щоб дані про платника податків потрапили в додаток 4ДФ, — це наявність нарахованого/виплаченого йому у звітному кварталі доходу та/або нарахованого/сплаченого до бюджету податку.

Оскільки зарплата працівниці у 2 кварталі 2021 року не нараховувалася, то, попри те, що дата її звільнення припадає на цей квартал, заповнювати на неї рядок без сумових показників, але з датою звільнення в графі 8 розділу I додатка 4ДФ не треба.

З цим погоджуються і податківці (див. роз’яснення в підкатегорії 103.25 ЗІР).

Інформацію про звільнення треба відобразити в додатку Д5. У ньому формуйте два рядки:

1) про припинення відпустки до 3 років (категорія особи — 6). При цьому:

• у графі 10 вкажіть дату припинення такої відпустки у зв’язку із звільненням (ставимо дату звільнення — «19052021», заповнюємо без крапок);

• у графі 16 впишіть номер і дату наказу, на підставі якого працівниця звільнена;

2) про звільнення (категорія особи — 1). У ній:

• у графі 10 ставимо дату звільнення — «19052021»;

• у графі 16 повторюємо другий раз номер і дату наказу про звільнення;

• у графі 17 «Підстава для припинення трудових або цивільно-правових відносин» вказуємо основу звільнення ст. 38 КЗпП.

У Д1 за травень заповніть дані про кількість кал.дн. перебування в трудових відносинах (гр.14) — «19» , незважаючи на відсутність нарахувань.