27.05.2021

Айболить-ФОП: як оплачувати лікарняний

Працівник установи хворів із 7 по 18 травня 2021 року (12 календарних днів). Лікарняний лист, який він надав, виданий лікуючим лікарем-ФОП. Чи має право лікар-ФОП видавати листки непрацездатності більше ніж на 10 днів?

Право виписувати лікарняні листи

Лікар-ФОП, який отримав ліцензію МОЗ України на надання медпослуг, має такі ж права, як і лікарі, що працюють у державних та недержавних закладах охорони здоров’я (далі — ЗОЗ).

Тому він також має право видавати листки непрацездатності (далі — ЛН). Про це чітко прописано у п.п. 1.4.5 Інструкції № 455*. У разі захворювання чи травми на період тимчасової непрацездатності до відновлення працездатності або до встановлення групи інвалідності медико-соціальною експертною комісією (МСЕК) лікар-ФОП може видати ЛН.

* Інструкція про порядок видачі документів, що засвідчують тимчасову непрацездатність громадян, затверджена наказом МОЗ від 13.11.2001 р. № 455.

Але чи є обмеження щодо кількості днів хвороби, на які він може видати ЛН? Розберемося.

Кількість днів хвороби

В Інструкції № 455 прописано, що безпосередньо лікарем може бути видано ЛН строком до 5 календарних днів із наступним продовженням його, залежно від тяжкості захворювання, до 15 календарних днів (абз. 1 п. 2.2 Інструкції № 455). А раніше, до 11.11.2020 р. (до внесення змін наказом МОЗ від 11.11.2020 р. № 2593 до Інструкціі № 455), лікуючий лікар, у тому числі й лікар-ФОП, мав право особисто продовжувати ЛН до 10 календарних днів.

Тобто лікар-ФОП на законних підставах може видавати ЛН строком до 15 календарних днів. Але з цього правила є виняток. Він стосується хворих пацієнтів із COVID-19. Для них ЛН може бути виданий на більший строк особисто лікуючим лікарем. Саме на той строк, який необхідний для лікування пацієнта з коронавірусною хворобою (абз. 4 п. 2.2 Інструкції № 455).

Отже, у випадку, що розглядається, лікар-ФОП мав прав видати ЛК строком на 12 календарних днів. Такий ЛН (якщо він оформлений належним чином і не містить помилок) має бути прийнятий і оплачений роботодавцем на загальних підставах.

А в якому випадку лікар-ФОП особисто продовжити ЛН не має права? Розглянемо й цей випадок.

Продовження ЛН лікарем

Якщо хвороба, крім хвороби на COVID-19, триває понад 15 календарних днів, продовжити ЛН особисто лікуючий лікар не має права. Продовження ЛН до 30 днів проводиться лікуючим лікарем спільно із завідувачем відділення, а надалі — ЛКК, яка призначається керівником лікувально-профілактичного закладу, після комісійного огляду хворого, з періодичністю не рідше 1 разу на 10 днів (1 разу на 20 днів в окремих випадках), але не більше строку, встановленого для направлення до МСЕК (абз. 2, 3 п. 2.2 Інструкції № 455).

У разі потреби продовження ЛН лікарем-ФОП більш ніж на 15 календарних днів останній може домовитися про співпрацю із ЗОЗ, що надає первинну меддопомогу, де є відділення, завідувач і можливість сформувати ЛКК. І тільки після висновку ЛКК такий ЛН може бути продовжено.

У разі коли лікар-ФОП, усупереч цим вимогам, продовжить ЛН на більше ніж 15 календарних днів без висновку ЛКК, оплачувати ЛН можна тільки у рамках 15 календарних днів.