09.09.2021

Дистанційно оформити лікарняний лист вже не можна

МОЗ своїм наказом від 02.08.2021 р. № 1609 вніс зміни до низки нормативних актів.

У результаті цього:

абзаци другий і третій п. 1.7 розд. 1 виключені з Інструкції про порядок видачі документів, що засвідчують тимчасову непрацездатність громадян, затвердженої наказом МОЗ від 13.11.2001 р. № 455,

• а п. 2 розд. IV виключений із Порядку формування медичних висновків про тимчасову непрацездатність у Реєстрі медичних висновків в електронній системі охорони здоров’я, затвердженого наказом МОЗ від 01.06.2021 р. № 1066.

Нагадаємо, що ці норми давали можливість лікарям у період карантину:

• оформляти паперові листки непрацездатності на підставі звернення та опитування хворого по телефону або інтернет-телефонії строком до 5 календарних днів. За необхідності він міг бути продовжений;

• формувати медвисновки в амбулаторних умовах на підставі звернення та опитування хворого по телефону або за допомогою інтернет-телефонії, засобів телемедичного зв’язку з категоріями: «Захворювання або травма загального характеру»; «Обсервація, самоізоляція…» і «Карантин».

Проте як тільки наказ набуде чинності, дистанційно відкрити лікарняний (як у паперовій формі, так і в електронній) стане неможливо.