№17

Оплата праці, вересень, 2021/№ 17 Інші номери журналу ›
  • Приймаємо на роботу: нові правила «гри» Протягом 2020 — 2021 років норми щодо прийняття на роботу працівників, які довго залишалися поза увагою законодавців, були змінені. Через це кадровикам щоразу доводиться підлаштовуватися під нові реалії. Проте зробити це неважко. Як — розповімо у статті.
  • Порядок № 100 — є зміни Наприкінці минулого року (з 12.12.2020 р.) Кабмін змінив механізм обліку премій та інших виплат, які виплачуються за два місяці або триваліший період, при обчисленні середньої зарплати (прописаний у п. 3 Порядку № 100).
  • Перехід на е-лікарняні — з 1 жовтня Починаючи з 1 вересня 2021 року усі установи охорони здоров’я повинні були перейти на формування медвисновків (основи для появи електронних лікарняних листів).
  • Дистанційно оформити лікарняний лист вже не можна МОЗ своїм наказом від 02.08.2021 р. № 1609 вніс зміни до низки нормативних актів.
  • Подаємо заяву-розрахунок за електронними лікарняними ФСС на своєму офіційному сайті (fssu.gov.ua) нагадав, що існує два способи подання заяви-розрахунку: а) у паперовому вигляді (особисто у ФСС); б) в електронному вигляді (онлайн).
  • Нове свято — День Української Державності Президент України Володимир Зеленський вніс на розгляд Верховної Ради проєкт Закону від 25.08.2021 р. № 5864.
  • Період відрядження в розрахунку «відпускної» та «іншої» середньої Правила розрахунку середньої зарплати для обчислення відпускних та інших виплат закріплені Порядком № 100 та мають певні відмінності. Розглянемо їх на прикладі включення періоду відрядження у розрахунок середньоденної зарплати — окремо для відпускних та окремо для інших виплат.
  • Відпустка та лікарняний у свято: як подовжити та оплатити Приводом для написання цієї статті стало запитання нашого читача. Суть у такому. Працівниця узяла щорічну відпустку з 16.08 по 31.08.2021 р. на 15 календарних днів. Але в перший день відпустки захворіла (була на лікарняному з 16.08 по 28.08.2021 р.). Тепер хоче подовжити відпустку на всі дні хвороби. Як це зробити, якщо лікарняний припав на святковий день — 24.08.2021 р.? Зараз розберемося.
  • Відкликаємо відпускника: правила і нюанси Незамінних працівників не буває… Але й тут є винятки. І стосуються вони відпускників, без яких ну ніяк не можна вирішити форс-мажорну ситуацію. Що ж робити — треба відкликати. Як це зробити безпечно та як продовжити (перенести) відпустку після відкликання, зараз розповімо.
  • «Дитяча» соцвідпустка декретниці: за скільки років виплачувати компенсацію? Працівниця, яка перебуває у відпустці для догляду за дитиною до 3 років, звільняється. Чи потрібно виплачувати їй компенсацію за дні додаткової соціальної відпустки на дітей за всі роки перебування в трудових відносинах у зв’язку з набранням чинності Законом № 1401-ІХ*?
  • Заява на відпустку: чи завжди необхідно? Сезон відпусток триває. Сьогодні дамо відповідь на одне з питань щодо документального оформлення щорічної відпустки: чи треба отримувати від працівника заяву про надання відпустки, якщо він іде у відпустку за графіком?
  • е-Лікарняні: прогрес або катастрофа? Тестовий період переходу з паперових на електронні листки непрацездатності в останній момент продовжили на місяць. Повсюдна діджиталізація накриє лікарняні з 01.10.2021 р. Добре це чи погано?
  • Навчання за рахунок підприємства: податки & бухгалтерський облік Освіта — одна з тих сфер, куди варто інвестувати гроші завжди, незважаючи на ті чи інші кризи. Добре, що це розуміють і суб’єкти господарювання. Та при цьому не тільки оплачують обов’язкове навчання працівників згідно із законодавством, але й готові фінансувати здобуття освіти тією чи іншою фізособою за власною ініціативою або за ініціативою потенційного студента. Традиційно на початку навчального року вас цікавлять тонкощі оподаткування та бухгалтерського обліку вартості навчання. Отже, пропонуємо докладно розібратися з ними у нашій статті.
  • Підвищена ПСП для студента: як підтвердити право на її отримання На підприємство був працевлаштований працівник, який є студентом 5 курсу денної форми навчання. Чи можна до його зарплати застосувати підвищену податкову соціальну пільгу? Який документ він повинен нам надати?
  • Індексуємо зарплату за вересень 2021 року На серпневу індексацію впливає індекс споживчих цін за липень 2021 року. Він склав 100,1 %. Якими будуть коефіцієнти і суми поточної індексації зарплати за вересень 2021 року, дізнаєтеся зі статті.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі