23.09.2021

ЄСВ з МЗП у місяці звільнення

Працівник за основним місцем роботи (без інвалідності) звільняється. Сума його доходу за місяць звільнення виявилася менше мінімальної зарплати. Чи треба цього місяця виконувати вимогу про сплату ЄСВ з мінімальної зарплати?

Одразу скажемо, що в місяці звільнення основного працівника (без інвалідності) в деяких випадках треба буде виконувати вимогу про сплату ЄСВ з МЗП, а в деяких — ні. Які це випадки, давайте з’ясовувати.

Для цього звернемося до Інструкції № 449*. Згідно з п.п. 6 п. 2 розд. III Інструкції № 449 за основними працівниками (без інвалідності) у разі, якщо база нарахування ЄСВ за місяць не перевищує мінімальної зарплати (на сьогодні це 6000 грн на місяць), сума ЄСВ розраховується як добуток суми мінімальної зарплати і ставки ЄСВ (22 %) за умови перебування працівника в трудових відносинах повний календарний місяць або відпрацювання всіх робочих днів місяця.

* Інструкція про порядок нарахування і сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затверджена наказом Мінфіну від 20.04.2015 р. № 449.

Як бачимо, у місяці звільнення треба виконувати вимогу про сплату ЄСВ з МЗП у разі, якщо працівник звільняється в останній робочий день місяця, передбачений графіком роботи такого працівника.

Приклад 1. Основний працівник (без інвалідності) звільняється 30 вересня. Його зарплата за вересень становить 4636,36 грн. Він перебував у відпустці за свій рахунок з 6 по 10 вересня. Сума компенсації за невикористану відпустку становить 1000 грн.

Яку суму ЄСВ треба заплатити?

У цій ситуації ЄСВ треба сплатити не менше ніж з мінімальної зарплати. Сума фактично нарахованого доходу становить 5636,36 грн. Суму внеску треба сплатити в розмірі 1320 грн (6000 x 22 %).

Якщо працівник звільняється 29 вересня, то ЄСВ треба сплачувати із суми фактично нарахованого доходу. Сплачувати ЄСВ з мінімальної зарплати не треба.

А що робити, якщо працівник увесь місяць не працював і звільняється.

Приклад 2. Працівник перебував у відпустці за свій рахунок увесь вересень і звільняється 30 вересня. Сума нарахованої компенсації за невикористану відпустку становить 2400 грн.

Яку суму ЄСВ треба заплатити?

У цьому разі сума нарахованого доходу (компенсації за невикористану відпустку) виявилася менше 6000 грн. Оскільки працівник звільняється в останній робочий день місяця (30 вересня), треба виконати умову про сплату ЄСВ з МЗП. Сума внеску становитиме 1320 грн (6000 x 22 %).

Якщо ж працівник звільняється всього лише на день раніше (29 вересня), то вже виконувати вимогу про сплату ЄСВ з МЗП не треба. ЄСВ у цій ситуації складе 528 грн (2400 x 22 %).

Висновок

У місяці звільнення працівника треба виконувати вимогу про сплату ЄСВ з МЗП у разі, якщо він звільняється в останній робочий день місяця (за його графіком роботи).